ФСБ підриває Росію-2?

ФСБ підриває Росію-2?

Укрінформ
По слідах теракту в Петербурзі. Надто вже ця ситуація нагадує той самий 1999 рік.

У понеділок, приблизно о 14.40 за московським часом в третьому вагоні потяга на перегоні між станціями Сінна площа і Технологічний інститут петербурзького метро гримнув вибух. Більш як 10 осіб загинуло. Близько 50 госпіталізовані.

Що за цим стоїть? Або, точніше, ховається.

МОЗАЇКА СОЦМЕРЕЖ

О 15:34 екс-глава шведського МЗС Карл Більдт, відомий своїм критичним ставленням до нинішньої Росії, задався вічним російським питанням «Хто винен?». У його твіт-варіанті - «Who's responsible?».

Втім, 10 хвилинами раніше відомий російський аналітик фактично відповів на це запитання, правда, в завуальованому вигляді: «Після вибухів у пітерському метро лінія поведінки влади щодо будь-яких масових акцій визначена. Думаю, в інших відносинах теж». 

О 16:06 німецький журналіст Борис Райтшустер, відомий книгою «Демократура Путіна», назвав подію «кривавим дежа-вю», натякаючи на події 1999 року, коли під час розкрутки молодого єльцинського наступника Володимира Путіна по всій Росії почали вибухати будинки, а потім і гримнула Друга чеченська, що зробила непримітного до того політика жорстким і впевненим у собі лідером (принаймні в очах народу). Слідами тих подій покійний нині Олександр Литвиненко і, слава богу, живий Юрій Фельштінський написали книгу «ФСБ підриває Росію».

А закінчити цю соцмережеву мозаїку можна фейсбучним постом відомого одеського журналіста Олександра Осташка (15:55), який живе зараз в Нью-Йорку: «Пацан сказав - пацан зробив!». Це про слова Путіна, мовлені 30 березня навздогін масовим ходам, що прокотилися багатьма містами Росії 26 березня: «Путін: незаконні акції на вулицях можуть обернутися кривавими подіями».

Це лише обрані публікації на цю тему. Але вони дають хороше загальне уявлення про картину, намальовану в перші ж півтори години після теракту.

CUI PRODEST? ПРОЩАВАЙ, ПРОТЕСТ!

Понеділковий вибух у метро другої столиці Росії дає настільки очевидні розклади, що навіть якось ніяково ставити традиційне при всіх злочинах питання Cui prodest? (Кому вигідно?). Певно, правлячому кремлівському режиму.

У детективах, коли все так просто, прозоро, найочевидніша відповідь, як правило, неправильна. Але життя - не детектив. Тут правильною відповіддю може бути будь-яка.

Отже чого тепер можна очікувати в Росії? Зрозуміло, «згуртування навколо національного лідера в умовах протидії терористичній загрозі». З'являються легітимні для Кремля підстави для ще більш жорсткого придушення хвилі антикорупційних протестів, піднятої Навальним останніми тижнями. Знову запускаються розмови про необхідність повернення під таку історію «вищої міри» - страти. Але навіть якщо її й не повернуть, протести - що дагестанських далекобійників, що всеросійських антидімонівців - придушувати тепер буде легше.

І якщо взяти саме цю версію теракту (як здається, якраз не конспірологічну, а основну), то особливого сенсу набуває дивна хода 2 квітня, що з самого початку виглядала провокацією з боку влади. Як здавалося раніше, лише з метою "виманювання з нірок" тих, кого не встигли схопити 26 березня. Але, може, це ще було потрібне задля підтримки в робочому стані теми несанкціонованого, а тому грішного, протесту проти корупції в РФ.

На момент написання тексту Росія-24 пообіцяла, що у слідства є відео з зображенням терориста. Дуже важливо - що та кого - нам покажуть у ньому. Візитку Яроша, книжку Хізб-ут-Тахрір? Чи й те, й інше?

У будь-якому випадку тема тероризму, яка впевненим кроком повернулася до Росії, стане для кремлівської пропаганди відмінною другою стравою після першої - кривавих воєн в Україні та Сирії. Після вибуху оперативно було анонсовано, що по слідах цієї події вийде програма «Вечір з Володимиром Соловйовим». Уявити - що, як і про кого будуть там говорити - так само легко, як і бридко.

ПРО ДЕТАЛІ, В ЯКИХ ДИЯВОЛ

У цьому теракті взагалі чимала кількість деталей, що грають саме і тільки на Кремль.

Місце проведення - Петербург. Місто, в якому після від'їзду путінської камарильї до Москви, протести (що дозволені, що недозволені) - традиційно сміливіші й більш регулярні. Місто, в Законодавчих зборах якого досі є опозиційні депутати.

Вибух стався практично відразу після завершення спілкування Путіна в режимі питання-відповіді з учасниками медіафоруму Загальноросійського народного фронту (ЗНФ) в Санкт-Петербурзі (ще й дивно, що не під час цього спілкування - як було під час убивства Олеся Бузини).

А відразу після теракту у Костянтинівському палаці під Пітером почалася зустріч президентів Росії та Білорусі. Як тут не згадати, що у Лукашенка зараз приблизно ті ж проблеми, що у Путіна - масові протести. Значить, і в нього з'являється чудова нагода спочатку побідкатися для своєї внутрішньої аудиторії: «Ви що, такого хочете?!». А потім провести більш жорстку, ніж до того, зачистку протесту.

СТАТИСТИКА - ДЕ БРЕХНЯ, ДЕ ПРАВДА?

І маємо ще одну цікаву деталь. Аналітика телеканалу Росія-24 після вибуху в петербурзькому метро - вона надавалася в розрізі «Теракти на транспорті. 1. У Петербурзі. 2. У Росії. 3. У СНД. 4. У світі».

І в такому варіанті розгляду подія, що відбулася, втрачала природну логіку. Не дарма ж кажуть, що є просто брехня, й є велика брехня. А є статистика! За продуманої, зловмисної подачі статистичні - дані брешуть куди сильніше і переконливіше.

Насправді ж, доцільніше було б пригадати статистику і специфіку терактів у Росії, що відбулися після висунення ВВП на пост першої особи країни.

1999 рік - 5

4 вересня 1999 року вибух п'ятиповерхового житлового будинку в Буйнакську (Дагестан) забрав життя 64 людей, були поранені 146 особи.

8 вересня 1999 року на першому поверсі 9-поверхового житлового будинку по вулиці Гур'янова в Москві стався вибух. Два під'їзди будинку були повністю знищені. Вибуховою хвилею були деформовані конструкції сусіднього будинку. За офіційними даними, в результаті вибуху загинули 100 осіб, 690 осіб отримали поранення або постраждали тією чи іншою мірою. Як було встановлено вибухотехніками, потужність вибухового пристрою склала 350 кг в тротиловому еквіваленті.

13 вересня 1999 року в Москві - в підвальному приміщенні 8-поверхового житлового будинку на Каширському шосе, 6 - стався вибух. В результаті чого загинули 124 людини, 7 осіб отримали поранення різного ступеня тяжкості. Потужність вибуху склала 300 кг в тротиловому еквіваленті.

16 вересня 1999 року стався вибух дев'ятиповерхового житлового будинку у Волгодонську (Ростовська область). Загинули 19 осіб, 1045 осіб отримали поранення. За даними слідства, вибухи в Москві і Волгодонську організувала одна і та ж група.

22 вересня 1999 року оголошено, що в одному з будинків в Рязані знайдені мішки з сумішшю, первинний експрес-аналіз яких показав наявність вибухової речовини гексогену. Наступного дня оголошено, що експертиза показала відсутність в «рязанських» мішках вибухівки. А 24 серпня директор ФСБ Микола Патрушев заявляє, що «в Рязані проводилися навчання».

ТА ІНШІ РОКИ

2000 рік - 1

8 серпня 2000 року о 17:55 в підземному переході на Пушкінській площі в Москві спрацював вибуховий пристрій. Загинули 13 людей, 118 отримали поранення.

2001 рік - 1

5 лютого 2001 року в Москві о 18:50 стався вибух на станції метро «Білоруська-кільцева». Вибуховий пристрій був закладений на платформі поруч з першим вагоном поїзда під мармурову лаву. В результаті вибуху постраждали 20 осіб, в тому числі двоє дітей, загиблих немає.

2002 рік - 3

28 квітня 2002 року біля входу на Центральний ринок Владикавказа (Північна Осетія) прогримів вибух. Потужність вибухового пристрою склала 500 грамів у тротиловому еквіваленті. В результаті теракту 9 людей загинули, 46 поранені.

9 травня 2002 року в Каспійську (Дагестан) під час проходження святкової колони військ спрацював вибуховий пристрій. В результаті теракту загинули 45 осіб, у тому числі 12 дітей, понад 170 поранені.

23 жовтня 2002 року в Москві, в Театральному центрі на Дубровці група збройних терористів захопила в заручники 914 глядачів і учасників мюзиклу «Норд-Ост». 26 жовтня під час спецоперації зі звільнення заручників загинуло 130 людей. 

2003 рік - 2

5 липня 2003 року на аеродромі в Тушино, що під Москвою, дві чеченські терористки-смертниці здійснили вибух під час рок-фестивалю «Крила». Загинуло 16 осіб, близько 50 поранено.

9 грудня 2003 року терористка-смертниця привела в дію вибуховий пристрій біля готелю «Національ» в Москві. Під час вибуху загинули 6 людей, ще 14 отримали поранення.

2004 рік - 2

6 лютого 2004 року в Москві підірваний вагон на Замоскворецької лінії метро між станціями «Автозаводська» і «Павелецька». 42 людини загинули, близько 250 поранені. Потужність вибуху склала близько 3-6 кг в тротиловому еквіваленті.

31 серпня 2004 року в Москві біля станції метро «Ризька» терористка-смертниця підірвала на собі вибуховий пристрій. Загинули 10 людей, 50 людей поранено.

2005 рік - 0

2006 рік - 1

21 серпня 2006 року стався вибух на Черкізовському ринку в Москві. Загинули 14 осіб, 61 людина отримала поранення. За версією слідства, вибух на ринку був здійснений двома молодими людьми, трьома студентами Москви, молоді люди зробили вибух унаслідок національної ворожнечі до осіб азіатського походження.

2007 рік - 1

13 серпня 2007 року підірваний потяг «Невський експрес». Сталося це на перегоні «Бурга - Мала Вішера». З рейок зійшли електровоз і 12 вагонів, близько 60 людей поранено, всі вижили. Оцінки потужності вибуху відрізняються (від 250 г до 2-3 кг в тротиловому еквіваленті).

2008 рік - 0

2009 рік - 1

27 листопада 2009 року о 21 годині 30 хвилин стався теракт на швидкісному потягу «Невський експрес», що прямував з Москви до Санкт-Петербурга. В результаті цього загинуло 28 і поранено 132 чоловік. Серед загиблих - державні чиновники вищого рангу, відомі бізнесмени і дві вагітні жінки. Згодом відповідальність за цей теракт взяв на себе лідер ісламістської терористичної організації «Кавказький емірат» Доку Умаров.

2010 рік - 3

29 березня 2010 року о 7:52 в Москві у другому вагоні потягу, що прибув на другий шлях станції метро «Луб'янка», стався вибух. О 8:36 в третьому вагоні поїзда, який прибув на другий шлях станції «Парк Культури» Сокольницької лінії, стався другий вибух. В результаті теракту 40 людей загинули і близько 160 постраждали. Бомби підірвали дві терористки-смертниці. Відповідальність за цей теракт взяв на себе лідер «Кавказького емірату» Доку Умаров.

26 травня 2010 року на площі перед ДКіС профспілок м Ставрополя прогримів вибух, який забрав життя 8 людей і постраждало близько 42-45 чоловік. Розглядалися всі можливі версії події, зокрема, участь бандформувань і комерційні інтереси між власником кафе, біля якого прогримів вибух, і власниками культурного комплексу.

9 вересня 2010 року об 11:20 поблизу ринку у Владикавказі стався потужний вибух. Бомбу, потужністю 30-40 кілограмів у тротиловому еквіваленті, привів в дію терорист-смертник, який знаходився в легковій машині. В результаті цього теракту загинуло 17 і 158 людей поранено.

2011 рік - 1

24 січня 2011 року в залі прибуття пасажирів міжнародних авіаліній аеропорту Домодєдово терорист привів в дію закріплений на його поясі саморобний вибуховий. Від вибуху загинули 37 і постраждали 172 людини. 29 січня 2011 року Слідчий комітет РФ встановив особу смертника, що здійснив вибух: ним був 20-річний уродженець Північного Кавказу. В розшук у справі про теракт в «Домодєдово» оголошено майже 10 осіб.

2012 рік - 1

3 травня 2012 року біля поста поліції на виїзді з Махачкали був здійснений подвійний теракт. Спочатку вибухнула машина зі смертником. Через невеликий проміжок часу прогримів другий вибух - бомба була закладена в автомобілі «Газель». За даними експертів, потужність першої бомби склала близько 50 кілограмів у тротиловому еквіваленті, потужність другої - близько 100 кілограмів. Обидві бомби були начинені елементами ураження. В результаті загинули 13 людей, більше 100 постраждали.

2013 рік - 2

21 жовтня 2013 року у Волгограді стався вибух рейсового автобуса. Терористка-смертниця Наїда Асіялова привела в дію вибуховий пристрій. Загинуло 7 осіб, поранено 37.

29 грудня 2013 року на залізничному вокзалі у Волгограді прогримів вибух на першому поверсі перед рамками металодетекторів. В результаті вибухів загинули 18 осіб, десятки постраждали. Наступного дня, 30 грудня, стався другий теракт. В ранішню годину пік був підірваний тролейбус. В результаті вибуху загинули 16 осіб. У грудні 2014 року Дзержинський районний суд Волгограда виніс вирок чотирьом жителям Дагестану, причетним до вибухів.

ВИСНОВОК

Отже, при всіх загостреннях, нічого подібного до 4 останніх місяців 1999 року за все наступне володарювання не було. Правий, правий Борис Райтшустер. Надто вже ця ситуація нагадує той самий 1999 рік. Справжнє дежа-вю. Поки що менш криваве. Але все залежатиме від того, як розгортатимуться події в Ерефії. Якщо протест вже зараз «здується», то, може, й обійдеться. Якщо ж ні, то боротьба з тероризмом розгортатиметься - у повній гармонії з його гучними проявами. Під акомпанемент зомбоящика.

Ну, приблизно, як боротьба з укрофашизмом.

Олег Кудрін, Рига.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-