Вирок Назарову

Вирок Назарову "не йде на користь мотивації військовослужбовців" - Полторак

Укрінформ
Вирок генерал-майору Віктору Назарову у справі про збитий Іл-76 «може небезпечно вплинути на думку особового складу», вважає міністр оборони.

Таку думку Степан Полторак висловив у коментарі на сайті міноборони.

«Зараз створено небезпечний прецедент, коли рішення суду може небезпечно вплинути на думку особового складу, який задіяно у бойових діях, - вважає міністр. - Окрім цього, вважаю що це рішення не йде на користь мотивації військовослужбовців, підняття бойового духу і впевненості у тому, що вони роблять вірно. Мова йде не тільки про випадки прийняття рішення офіцерським складом. Рішення щодо відповідальності кожного окремого військовослужбовця: від молодшого до старшого офіцера».

Полторак пояснив, що «дуже важко приймати рішення, коли людина розуміє, що у країні агресора — Російській Федерації порушено більше 90 кримінальних справ, а обвинувачувальний вирок суду відбувся в Україні, і є нібито підливаючим воду на млин Кремля. При цьому військовим є необхідність продовжувати приймати рішення далі та захищати країну».

Зокрема міністр підкреслив, що «Прийняття рішення на бій завжди є ризикованим і, на жаль, бувають випадки, коли наслідком виконання задачі є втрати. Не завжди все залежить від командира, і в ході бою втрачаються людські життя».

На думку Полторака, треба чітко відпрацювати механізм, який захищав би кожного військовослужбовця, що виконує свої обов’язки у ході бойових дій. Міністр додав, що підтримує відновлення спеціальних військових судів відповідно до існуючого міжнародного досвіду. «Оцінювати дії командирів у бойовій обстановці повинні військові спеціалісти, експерти та судді».

Як повідомлялося, 27 березня Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області визнав винним генерал-майора Віктора Назарова у недбалому ставленні до служби, яке призвело до загибелі 49 військовослужбовців України у липні 2014 року під Луганськом унаслідок катастрофи військово-транспортного літака, і засудив його до семи років позбавлення волі. При цьому суд не знайшов підстав для позбавлення генерал-майора військового звання.

Суд також у повному обсязі задовольнив позовні вимоги до Міністерства оборони і постановив стягнути з міністерства як компенсацію моральної шкоди по 500 тис. грн родичам загиблих.

Військово-транспортний літак Повітряних сил ЗСУ Іл-76МД був збитий російсько-терористичними військами в ніч з 13 на 14 червня 2014 року при заході на посадку в аеропорту Луганська. На його борту перебували 40 військовослужбовців 25-ї окремої парашутно-десантної бригади і 9 членів екіпажу. Усі загинули.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-