Тима: Нинішня польська влада заграє з антиукраїнським електоратом

Тима: Нинішня польська влада заграє з антиукраїнським електоратом

Укрінформ
Відміна виїзного засідання комісії Сейму Польщі з питань національних та етнічних меншин у Перемишлі, під час якого мали обговорюватися польсько-українські відносини, є глибшою проблемою, ніж це здається на перший погляд.

Про це в коментарі власному кореспондентові Укрінформу повідомив голова Об'єднання українців у Польщі Петро Тима.

“Скасування виїзду депутатів є проявом глибшої проблеми, ніж це здається на перший погляд.  Це рішення є підтвердженням того, що чинна польська влада, роблячи акцент на історичній політиці, в якій одним з елементів є сильний етноцентризм по відношенню до минулого, стала заручником процесів, які сама ж запустила. Загравання з антиукраїнським електоратом примушує владу бути обережною у прямому засудженні навіть комуністичних злочинів (операція “Вісла” - ред.)”, - заявив Тима.

За його словами, виїзні засідання цієї комісії були ознакою демократичних перетворень в Польщі після 1989 року і відкритості держави на нацменшини. Тим часом перенесення виїзду депутатів перед 70-ю річницею операції “Вісла” показує, що “сили реваншу хочуть поставити під сумнів деякі елементи демократичних перетворень в Польщі, або принаймні зменшити значення такого роду інститутів”.

Голова ОУП зауважив, що перегляд у ставленні до деяких історичних подій стосується не лише польсько-українського минулого. Як приклад він навів нову ініціативу Інституту національної пам'яті РП щодо відновлення слідства у справі злочину у місті Єдвабне у роки Другої світової війни. Донині вважалося, що масові вбивства євреїв в липні 1941 року вчинили поляки, а в 2001 році президент Польщі Александер Кваснєвський попросив у євреїв пробачення за цей злочин.

Кілька днів тому маршалок Сейму Польщі Марек Кухцінський відмінив виїзне засідання комісії Сейму з питань національних та етнічних меншин у Перемишлі наприкінці березня без оголошення причин такого кроку.  Під час цього засідання українська меншина планувала обговорити з польськими законодавцями проблеми, які виникли останнім часом у відносинах між українцями і поляками на польсько-українському прикордонні.

Наприкінці квітня у Польщі відзначатимуть 70-річчя операції “Вісла” - примусового переселення 150 тис. українців зі своїх етнічних земель на північ і захід країни. Цьогоріч польська влада не виділила жодних коштів українській та лемківській меншині на відзначення цієї події, хоча раніше це робила регулярно. Відтак, у Польщі створено громадський комітет, який самостійно, без підтримки держави, збирає кошти на відзначення цієї трагічної події.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-