Єльченко сказав, що може скоротити ООНівську бюрократію

Єльченко сказав, що може скоротити ООНівську бюрократію

Укрінформ
Можливе зменшення витрат на утримання ООН з боку США допоможе новому генеральному секретарю Антоніу Гутеррішу провести внутрішню реформу організації і скоротити оонівську бюрократію.

Про це заявив постійний представник України при ООН Володимир Єльченко в інтерв'ю "Апострофу".

"У мене немає повної інформації, в якому стані перебуває це питання (зменшення витрат на утримання ООН з боку США - ред.) Я чув про те, що воно обговорюється в Держдепартаменті США, в Конгресі, напевно, це ще займе деякий час. До речі, ми про це говорили з Ніккі Хейлі (постпред США в ООН - ред.), і я повністю з нею погодився: є новий Генеральний секретар ООН, в якого дуже широкі плани відносно реформ, насамперед внутрішніх, тобто скорочення оонівської бюрократії, підвищення якості тих документів, які готуються секретаріатом ООН", - сказав Єльченко.

За його словами, треба відверто визнати, що деякі документи, які подаються на розгляд Ради Безпеки, дуже далекі від ідеалу, а їх готують люди, які отримують зарплату з тих грошей, які Україна та інші держави-члени платять до бюджету ООН. Єльченко відзначив, що ці люди мають працювати на держави-члени, але іноді складається враження, що держави-члени існують для того, щоб платити гроші оонівській бюрократії, "яка друкує з року в рік одні й ті самі доповіді, які нікому не цікаві".

"Новий Генсек, Антоніу Гутерріш, хоче все це виправити. І ось певною мірою скорочення внеску США йому може допомогти, адже, відповідно до системи менеджменту ООН, звільнити людину практично неможливо, навіть якщо вона нічого не робить. Найпростіший варіант - це скорочення посади. Відтак, якщо США і скоротять у деяких галузях внески, то це тільки допоможе новому Генеральному секретарю твердо дотримуватися своєї лінії", - вважає постпред України в ООН.

Він додав, що те саме стосується і миротворчих операцій ООН, в яких беруть участь приблизно 140 000 військових і цивільних.

"Я не кажу зараз про військових, це солдати, але в деяких миротворчих операціях ООН дуже роздутий штат цивільних, я сам це бачив на своєму досвіді. Під час нашого членства в Раді Безпеки я кілька разів відвідував Африку і мав змогу побачити, що там робиться всередині цих місій, люди іноді не розуміють, чим їм там займатися", - констатував Єльченко.

Відповідаючи на запитання, на скільки відсотків, на його думку, роздутий зараз штат ООН, постпред України відзначив, що йому важко говорити про всю систему, оскільки він всього не бачив. "Але думаю, що приблизно на третину можна скоротити. Це, можливо, суб'єктивний погляд, але думаю, що я, якщо і помиляюся, то ненабагато", - сказав Єльченко.

Як повідомляла The New York Times, адміністрація президента США Дональда Трампа готує указ про скорочення фінансування ООН та інших міжнародних організацій на 40%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-