Кваснєвський: Гібридна політика Росії проявлялася ще в 90-х

Кваснєвський: Гібридна політика Росії проявлялася ще в 90-х

Укрінформ
Гібридні дії Росії проявлялися ще в 90-х роках минулого століття, хоча їх тоді так не називали. Створенням конфліктних ситуацій Москва тоді намагалася ускладнити євроатлантичну інтеграцію Польщі та України.

Про це в інтерв'ю Укрінформу заявив екс-президент Польщі Александер Кваснєвський.

“Найближче до НАТО Україна була на зламі віків - наприкінці 90-х років - на початку нинішнього століття, під час президентства Леоніда Кучми. Він тоді багато робив для членства України в Альянсі. І щоразу виявлялося, що за цим (гібридною політикою - ред.) стоять певні дуже резонансні політичні події, наприклад вбивство Георгія Гонгадзе і втеча охоронця Кучми Мельниченка за кордон. Пізніше були звинувачення, що всупереч ембарго Україна продає Саддаму Хусейну радіолокаційні станції "Кольчуга". На моє переконання, все це було елементами дій Росії”,- сказав Кваснєвський.

Він підкеслив, що таким же чином в середині 90-х років Москва діяла і в Польщі.

“Дії щодо звинувачення в 1995 році чинного на той час прем'єр-міністра Польщі Юзефа Олекси у шпигунстві на користь СРСР, я вважаю, теж були елементами гібридної війни Росії. Вони мали на меті утверджувати на Заході думку, що до НАТО ці країни приймати не можна, оскільки вони поводять себе безвідповідально”,- навів приклад колишній польський лідер.

Кваснєвський підкреслив, що зовнішня кон'юнктура навколо України зараз є найгіршою за останні 10 років, оскільки світ зі своїми проблемами став більш егоїстичнішим.

“Гасло "America first" ("Америка передусім" - ред.), яке зараз розповсюджується, на жаль, пояснює відсутність зацікавлення до таких проблем, як війна (на сході України - ред.) чи анексія Криму Росією”,- наголосив колишній польський лідер.

Водночас, він висловив сподівання, що цьогорічні вибори у Франції та Німеччині усе ж принесуть позитивні результати і забезпечать стабільність, необхідну для “компетентно повернення до питань України”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-