У МЗС Німеччини сподіваються зменшити насильство на Донбасі

У МЗС Німеччини сподіваються зменшити насильство на Донбасі

Укрінформ
У німецькому МЗС оптимістично сприймають можливості зменшення нинішнього рівня насильства на сході України, хоча й визнають мізерний прогрес у політичному врегулюванні конфлікту в рамках Нормандського формату.

Це зазначив у середу в Вашингтоні політичний директор німецького зовнішньополітичного відомства Андреас Міхаеліс, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Що стосується ситуації на сході України, насильство збільшилось", - констатував представник Німеччини, яка бере активну участь у роботі Нормандського формату.

За його словами, питання полягає навіть не в кількості обстрілів, а в самому політичному підході ситуації на місцях. Зокрема, нагадав він, військові угруповання входять у нейтральні зони, використовують важку артилерію вздовж лінії зіткнення, обстрілюють помешкання мирних жителі та життєву важливу інфраструктуру.

"Справи стають гіршими зараз", - зазначив Міхаеліс.

У цьому зв'язку він зауважив що встановлення режиму припинення вогню – це частина Мінської угоди він. Якщо цього не враховувати, а просто констатувати, що це не працює, буде складно працювати зі сторонами конфлікту - Україною з одного боку і Росією та сепаратистами з іншого.

"Чи можемо ми повернути все назад? Особисто я - оптиміст, що ми досягнемо успіху у зменшенні масштабів цього насильства. Існує багато факторів, які ведуть до цього", - підкреслив представник Німеччини.

Водночас Міхаеліс визнав, що в контексті політичного врегулювання конфлікту ситуація залишається не найкращою.

"Ми маємо бути відвертими та не брехати самим собі: ми досягли дуже незначного прогресу попри те, що витратили сотні годин переговорів з нашого боку зі сторонами, і що більш важливо – на рівні наших лідерів", - зазначив дипломат.

Він наголосив, що і президент Франції, і канцлер Німеччини також витратили сотні годин на спілкування зі сторонами в пошуках дорожньої карти.

Причина полягає у вирішенні питання про те, що має бути досягнуто передусім - достатня безпека на місцях з необхідними гарантіями чи здійснення перших кроків до "нової політичної реальності", як це інтерпретують це росіяни.

"Через це ми досі не можемо досягнути згоди", - пояснив представник міністерства закордонних справ НІмеччини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-