Україна в Мінську відкинула ультиматуми ОРДЛО

Україна в Мінську відкинула ультиматуми ОРДЛО

Укрінформ
Українська сторона на засіданні Тристоронньої контактної групи заявила, що ультиматуми ОРДЛО про "націоналізацію" підприємств і визнання російського рубля вкрай негативно впливають на виконання Мінських угод.

Про це у Фейсбуці повідомила прес-секретар Леоніда Кучми, який представляє Україну в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі, Дарка Оліфер.

"Ми заявили про те, що ультиматуми ОРДЛО щодо "націоналізації" підприємств, що працюють в українському юридичному полі, а також визнання російського рубля "єдиною державною грошовою одиницею на території ОРДЛО" вкрай негативно впливають на виконання Мінських угод. Будь-які дії з націоналізації підприємств суперечать статті 1 Протоколу I до Європейської конвенції про захист прав людини 1950 р.", - написала вона.

За словами Оліфер, як у рамках роботи підгруп, так і на рівні Тристоронньої контактної групи Україна "жорстко порушила питання" про те, що рішення, прийняте Російською Федерацією про визнання паспортів та інших документів, виданих в ОРДЛО, суперечить Мінським угодам. При цьому українська сторона висловила сподівання на те, що процеси, пов'язані з документами і націоналізацією, не матимуть безповоротного характеру.

Оліфер повідомила, що Україна наголосила, що безпека - це перша і ключова складова всього комплексу Мінських домовленостей, і без її вирішення неможливо рухатися вперед у врегулюванні всіх інших питань.

Водночас прес-секретар Кучми зазначила, що Тристороння контактна група підтримала ініціативу СММ ОБСЄ про забезпечення цілодобового відеоспостереження за Донецькою фільтрувальною станцією. Це необхідно для забезпечення безпеки роботи станції, яка знаходиться на підконтрольній Україні території, а також відновлення її роботи в повному обсязі.

Окремо Україна висловила занепокоєння випадками агресії стосовно співробітників СММ ОБСЄ, які відбуваються в ОРДЛО. Ми вважаємо такі дії неприпустимими.

"У гуманітарній підгрупі триває робота зі звільнення незаконно утримуваних осіб. Зараз стоїть питання верифікації тих людей, які відмовляються переміщатися на непідконтрольну Україні частина Донбасу, проте представники ОРДЛО виступають проти участі в цьому процесі Міжнародного Комітету Червоного Хреста", - написала Оліфер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-