Торгова блокада Донбасу: КВУ заявляє про маніпуляції з боку Семенченка

Торгова блокада Донбасу: КВУ заявляє про маніпуляції з боку Семенченка

Укрінформ
Народний депутат України Семен Семенченко оперує неправдивою та маніпулятивною інформацією у своїх публічних виступах щодо торгової блокади на Донбасі.

Такого висновку дійшли експерти проекту "Дослівно", проаналізувавши інтерв’ю Семенченка на телеканалах "NewsOne", "112-Україна" та виступ народного депутата під час прямої трансляції у Фейсбуці.

Для аналізу експерти відібрали кілька фактів, на які спирався депутат. Із п’яти проаналізованих заяв три були неправдивими, одна виявилася правдивою і ще одна мала маніпулятивний характер, йдеться в повідомленні.

"Українцям надзвичайно важко розібратися у ситуації з блокадою, тому їх дуже легко ввести у оману. Тим більше, коли неправдиві заяви поширює людина, яка є безпосереднім учасником та певною мірою ініціатором цього процесу. Хоча політики мали б розуміти, наскільки важливо зважено підходити до таких надчутливих тем", - прокоментував результати дослідження голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

Зокрема, експерти КВУ наводять такі приклади:

"Заява: Ніхто з нами переговори не веде і вести не збирається.

Факт: Неправда. Ще на початку лютого голова Донецької адміністрації Павло Жебрівський приїхав до блокувальників на залізничний переїзд біля Бахмута. Прем’єр Володимир Гройсман запропонував зустрітися з протестувальниками.

Заява: Україна досі не готова відмовитися від поставок енергоносіїв з ОРДЛО.

Факт: Правда. За словами голови уряду Володимира Гройсмана, в середньостроковій перспективі в України немає альтернативи антрацитному вугіллю, яке видобувають на окупованій території Донбасу.

Заява: За 3 роки уряд нічого не зробив для нашої енергонезалежності від Росії.

Факт: Неправда. Україна різко збільшила частку атомної енергетики в загальному енергетичному балансі. Її частка стрімко наближається до 60%. Це мільйони тонн вугілля, якого більше не потребує Україна. Також Україна має домовленості з польськими та китайськими партнерами щодо модернізації енергогенеруючих компаній.

Заява: Я не один з організаторів блокади. Я депутат, який здійснює депутатський контроль. Вся ініціатива належить ветеранам.

Факт: Маніпуляція. Семенченко один із перших оголосив про початок торговельної блокади. Депутат із перших днів перебував на блокпостах, де відбувається блокування залізничного сполучення між Україною та окупованою територією. Часто виступає від імені всіх учасників.

Заява: Жодних передумов для віялових відключень немає. Це все брехня.

Факт: Неправда. Через блокування поставок енергетичного вугілля виникла загроза відключення опалення в Сумах, Краматорську, Києві та інших містах. Тому уряд запровадив надзвичайні заходи в енергетиці".

"Дослівно" – це проект Комітету виборців України, який досліджує, як політичні сили, окремі політики виконують свої обіцянки. Експерти проекту перевіряють та аналізують публічні вислови політиків, законотворчі ініціативи, виборчі програми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-