Партії досі отримують тіньове фінансування - Таран

Партії досі отримують тіньове фінансування - Таран

Укрінформ
Парламентським політичним партіям цілком вистачає бюджетного фінансування, тож вони мають змогу відмовитися від олігархічних грошей. 

Про це у виступі на форумі "Фінансова еволюція українських партій: реформа чи імітація" заявив голова Центру "Ейдос", член ради Реанімаційного пакету реформ Віктор Таран, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Аналіз річних звітів показав, що виділених бюджетних коштів цілком вистачає для діяльності партій. Це означає, що, по суті, від олігархічних грошей партії можуть відмовлятися, і ми вважаємо, що це буде наступний дієвий етап у реформі, який сприятиме доброчесності партій", - сказав Таран.

Серед інших позитивів бюджетного фінансування він назвав те, що після отримання у третьому-четвертому кварталі минулого року коштів партії почали розвивати свої регіональні мережі, тобто кількість регіональних осередків зросла.

Водночас, зазначив експерт, аналіз звітів політичних партій показав, що тіньове фінансування політичних партій залишилося. "Але тепер ми можемо його прослідковувати, вказувати на нього, і ми дуже сподіваємося, що Нацагентство із запобігання корупції почне вживати дієві санкції не тільки проти позапарламентських партій, а й тих, які є в парламенті", - зазначив Таран. 

У цьому контексті він поінформовував, що загалом у всіх партій було виявлено понад півтисячі подібних порушень.

До виявлених негативів експерт відніс непропорційний та непрозорий розподіл партійних бюджетних коштів між "центром" та регіонами, а також те, що партії продовжують витрачати кошти на приховану політичну рекламу і не використовують їх на популяризацію власної ідеології, аналітику та навчання своїх членів.

Як зазначалося на форумі, у 2016 році шістьом парламентським політичним партіям на фінансування статутної дільності з бюджету було надано понад 195,5 млн грн, з яких використано більш як 161,8 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-