Шлях України в Європу лежить через глибинні реформи - посол в Австралії

Шлях України в Європу лежить через глибинні реформи - посол в Австралії

Укрінформ
У Центрі європейських студій Австралійського національного університету (АНУ) у Канберрі відбулася публічна лекція посла України в Австралії професора Миколи Кулініча.   

Лекцію було присвяено темі «Український шлях до ЄС: виклики і перспективи», повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Революція Гідності не починалася ні під антиросійськими гаслами, ані під гаслами соціальними…Революція Гідності розпочалася під прапором ЄС. Перші студенти вийшли на Майдан, бо в них намагалися вкрасти європейське майбутнє, коли у листопаді 2013 року проросійський президент Янукович призупинив переговори щодо угоди про асоціацію між Україною і ЄС», - зауважив Кулініч.

Він підкреслив, що «євроінтеграція для України – це не просто гасло, а повернення до своєї історичної, географічної, цивілізаційної автентичності», бо у цих вимірах Україна завжди була частиною Європи.

«Минуло три роки після Революції Гідності. Три дуже важкі роки для України, але її курс до Європи залишився незмінним, незважаючи на зміни у світі та Європі», - сказав Кулініч.

Водночас дипломат наголосив, що завдання України не лише у самому членстві як формі, а в досягненні такого рівня стандартів, які відповідають членству в ЄС.

«Українці зрозуміли, що європейська інтеграція - це не одномоментний рух, а глибинний процес. Зрозуміли, що наш поступ залежить від фундаментальних внутрішніх перетворень», - зазначив він.

Окремо наголошувалося на ролі РФ, яка активно спекулює на внутрішніх і зовнішніх викликах як всередині України, так і всередині ЄС, намагаючись поглибити і загострити ці протиріччя.

«Процес має бути двостороннім, взаємовигідним. Це не має бути поступкою жодної із сторін. Ні Європи, ні України. Тому не змінюючи свого стратегічного курсу щодо досягнення європейських стандартів, Україна коригуватиме свою політику у відповідності до готовності Європи. Це дорога з двостороннім рухом, але єдина дорога. Необхідно не дати шансу третім силам збити Україну з європейського шляху, а ЄС - зі шляху розширення і зміцнення своєї ролі», - підсумував Кулініч.

Участь у лекції, яка відбулася за підтримки Фундації українознавчих студій Австралії, взяли представники дипломатичного корпусу, акредитованого в Австралії, політичних, наукових та експертних кіл, слухачі міжнародного факультету АНУ та української громади Австралії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-