Луценко доручив розібратися, чи є

Луценко доручив розібратися, чи є "інтерес" монополістів у ціні на вугілля

Укрінформ
ГПУ має розібратися, як Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) формує тариф на вугілля та чи застосовується при цьому так звана формула  “Роттердам+”.

Про це заявив Генеральний прокурор Юрій Луценко на нараді щодо стану виконання органами прокуратури у 2016 році покладених на них функцій і завдань, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Аналогічна річ із формуванням тарифу на вугілля на місцях і в центрі. До НКРЕКП.  Згідно з інформаційними повідомленнями керівництва Кабінету міністрів,  формула НКРЕКП не діє.  Згідно з нею, вугілля було би близько 3 тис. грн, зараз маємо, за  їхніми заявами, 1500  грн. Тому в мене питання, як сформовані ці 1500? Чи перевіряло НКРЕКП обгрунтованість собівартості та рентабельності монополістів, які поставляють вугілля на українські станції? Чи контролює подальші дії цих тарифів уповноважений на це орган - НКРЕКП? Це завдання на цей рік, для центрального апарату, і на місцях”, - заявив Луценко.  

Як відомо, у квітні 2016 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг затвердила ринкову методику розрахунку оптової ціни електроенергії, яка базується на європейському індексі цін на вугілля. За інформацією голови комісії Дмитра Вовка, гранична ціна на вугілля мала формуватися на основі ціни (індекс API2), яка формується в результаті торгів на біржі в Роттердамі (Нідерланди), разом з вартістю транспортування цього вугілля на внутрішній ринок - так звана формула "Роттердам плюс транспорт"  (“Роттердам+”).

10 лютого  2017 року міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик  заявив, що ціна українського вугілля становить 1730 грн за тонну, що вдвічі менше за ціну, що утворилася б за формулою “Роттердам+”.  За його словами, на сьогодні в оптову ціну електроенергії не закладена ціна вугілля за формулою “Роттердам+“.

Про те,  що  формула  “Роттердам+” не застосовується, заявив і Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Між тим, голова Нацкомісії Вовк заявив  14 лютого, що так звана формула "Роттердам+" працює в Україні. “Це діючий документ, він використовується комісією", - сказав він на засіданні комісії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-