У День закоханих присвячується Жириновському

У День закоханих присвячується Жириновському

Укрінформ
Рупор Кремля Володимир Жириновський знову ділить Україну. Будемо мовчати, як звикли?

Кілька днів тому в ефірі одного з російських телеканалів, м’яко кажучи, одіозний російський політик Володимир Жириновський у притаманному йому стилі скандально висловився про те, як він бачить майбутнє України – поділеним на губернії та під російськими прапорами. Така заява «від Жиріка» особливо нікого не здивувала, адже це далеко не перше його висловлювання в такому дусі. Але після чергового його виступу одне запитання буквально переслідує - ну скільки можна це терпіти?

Ось лише декілька цитат із заяв блазня «всея Руси» в перекладі на українську:

 «Ніякої федерації, ніякої конфедерації. Відновити назви губерній, як за царя: Київська, Житомирська, Вінницька, Донецька і так далі...»

«Донбас – це брестська фортеця, і звідти почнеться наступ на всю Україну... А там недалеко той день – і над Києвом буде майоріти російський прапор і на Хрещатику всі говоритимуть російською».

З точки зору здорового глузду, зрозуміло, що за подібні заяви має бути передбачена кримінальна відповідальність. Але ж що каже про це Закон України? Укрінформ звернувся до юристів, аби вони оцінили наявність складу злочину в такого роду висловлюваннях літнього фріка російської політики.

Асоційований партнер адвокатської компанії «Соколовський і Партнери» Кирило Номінас вважає, що потрібна лінгвістична експертиза, яка засвідчить, що це був не прогноз чи поширення чуток, а саме заклик до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади. Також, вважає юрист, потрібно враховувати публічність цього заклику і на яку аудиторію він розрахований.

«109 стаття передбачає посягання на повалення влади, тому відповідно до неї прокуратура може спробувати притягти Жириновського до відповідальності. Але наскільки це вдасться на практиці – сказати складно, тим паче, що він є громадянином іншої країни», - говорить  Кирило Номінас. На його думку, це швидше висловлювання політичного характеру, на яке, можливо, мало б зреагувати МЗС.

Адвокат Марина Долгопола, переглянувши на прохання Укрінформу  виступ одіозного російського політика, зазначила, що його вислови мають ознаки кримінального правопорушення, зокрема за статтею 110 КК України «Посягання на територіальну цілісність і недоторканість України», що передбачає кримінальну відповідальність за публічні заклики до вчинення умисних дій з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України. «У його виступі знайдеться з десяток цитат, які свідчать про заклик до змін встановленого устрою України. Це широке поле для діяльності прокуратури», - зазначила адвокат.

Про «російський Донбас» Жириновський гавкав ще в 2010-му

Володимира Жириновського в українському середовищі не сприймають всерйоз, а швидше як кремлівського клоуна, який голосно репетує і розмахує кулаками. Звісно, у більшість з того, що він викрикує на всіляких телемайданчиках не назвеш нічим іншим, як ахінеєю. Але примітний такий факт:  ще 11 лютого 2010 року Жириновський заявив, що через 5 років східна частина України ввійде до складу Росії як федерального округу, а незалежною буде лише західна частина країни зі столицею у Львові. Уже тоді депутати від «НУНС» вимагали від СБУ порушити кримінальну справу щодо Жириновського (посягання на територіальну цілісність), проте за влади Віктора Януковича, зрозуміло, цього й бути не могло.

А з початком російської агресії в березні 2014-го, МЗС Польщі отримало офіційний лист від Ліберально-демократичної партії Росії, яку очолює Жириновський, з пропозицією поділу території України. Пропонувалося провести референдум, щоб приєднати до Польщі Волинську, Львівську, Івано-Франківську, Тернопільську та Рівненську області. Аналогічні повідомлення тоді отримали також Угорщина і Румунія (їм були відповідно «запропоновані»  Закарпаття та  Буковина з Чернівцями).

Але увесь цей політико-дипломатичний «бєспрєдєл» якось залишився поза увагою українських «компетентних органів». Лише в травні 2016 року Генпрокуратура України почала процедуру заочного засудження лідера російської партії ЛДПР Володимира Жириновського, у якій вказувалося, що Жириновський сприяв діяльності терористичної організації «ЛНР». На сайті Генпрокуратури повідомлялося, що «громадянин Російської Федерації Жириновський В.В., перебуваючи у м. Москві, у травні 2014 року вступив у злочинну змову з активними учасниками терористичної організації щодо матеріального забезпечення збройних формувань цієї організації, зокрема шляхом надання транспортного засобу марки ГАЗ (модель «Тигр»), що має подвійне функціональне призначення». Шевченківський районний суд надав дозвіл на здійснення стосовно підозрюваного спеціального досудового розслідування. Проте, як бачимо, про спроби порушити український державний устрій все ж не йшлося. Але, можливо, тому, що говорить популярний у РФ політик, відповідні правоохоронні органи мали б надавати більшого значення?

У нас немає чіткої системи управління державою у сфері безпеки

Відомо, що такого роду правопорушення, як посягання на територіальну цілісність чи на повалення влади, знаходяться в компетенції СБУ. Відтак Укрінформ звернувся до екс-заступника голови СБУ генерал-лейтенанта Олександра Скіпальського, аби дізнатися, чому СБУ досі не реагує на такі речі?

«Жириновський є рупором Росії, який там використовують для шантажу. На жаль, взагалі в Україні у зв’язку зі зміною політичних сил був «вибірковий» підхід до тих, кого наші спецслужби повинні постійно тримати в полі зору. Вже можна було б набрати достатньо матеріалів, щоб слідкувати за цим офіційно. Але в нас немає чіткої системи управління державою у сфері безпеки. Стратегічних завдань ми не чули ні з боку президента як керівника СБУ, ні від РНБО. Ось тому така аморфна ситуація в державі».   

Учора слідком Росії звинуватив Україну в застосуванні ракетного комплексу «Точка У» по населених пунктах Луганської області. Ми спостерігаємо, як чи не щотижня Росія висуває брехливі заяви, аби несправедливо звинуватити Україну і використати це надалі проти нас в інформаційній війні. А ми навіть не відповідаємо на грубі і явні заклики до порушення територіальної цілісності нашої країни. Розслідування стосовно сприяння терористичній організації ЛНР скандальним політиком Жириновським почалося ще в травні, але що з ним зараз - наразі невідомо, оскільки відтоді про це розслідування ні слуху, ні духу. Його чергове базікання сприймається в Україні хіба що на рівні анекдоту. Чого чекатимемо?

Юлія Горбань, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-