МЗС: Жодних виборів до виведення російських військ з Донбасу

МЗС: Жодних виборів до виведення російських військ з Донбасу

Укрінформ
На окупованих територіях Донбасу не може бути жодних виборів до виведення російських окупаційних військ.

Таку заяву оприлюднило в четвер МЗС України, коментуючи нещодавні висловлювання посла Німеччини щодо можливості виборів на Донбасі до виведення звідти російських окупаційних військ.

"Чітка і послідовна позиція України полягає в тому, що вибори на Донбасі можуть відбутися лише після виведення з України підрозділів російських збройних сил, а також створення таких безпекових передумов, щоб вони відбулися у вільний та демократичний спосіб з дотриманням стандартів ОБСЄ та у чіткій відповідності до українського законодавства", - наголосили в МЗС.

Там також нагадали про "два виборчі фарси" у 2014 році в Криму та на Донбасі.

"Ті фейкові вибори були проведені в умовах російської окупації та не були визнані ні українським урядом, ні міжнародною спільнотою. Нема жодної віри в те, що Кремль дійсно хоче проведення вільних та демократичних виборів на Донбасі, а його маріонетки в окупованому Донбасі здатні їх організувати відповідно до стандартів ОБСЄ та законів України", - зазначається в заяві.

В МЗС України нагадали, що реагуючи на виловлювання посла ФРН, у вівторок його було запрошено до МЗС, задіяні інші дипломатичні канали.

"Ми отримали чіткий сигнал з Берліна на підтримку України у її боротьбі проти російської агресії та в рамках переговорів в нормандському форматі, які спрямовані на повернення миру на Донбасі. У Берліні чітко дали зрозуміти, що саме Росія несе усю відповідальність за цей конфлікт. Надзвичайно важливо було почути від Берліна запевнення, що будь-які вибори на Донбасі мають бути проведені з дотриманням стандартів ОБСЄ та відповідно до українського законодавства", - наголосили у зовнішньополітичному відомстві.

У міністерстві також підкреслили, що попри зрозумілу негативну реакцію українського суспільства та його емоційну складову "не варто вдаватися до акцій, як це прикрим чином мало місце перед німецьким посольством".

У заяві також підкреслюється, що ця негативна реакція українського суспільства на окремі висловлювання посла Німеччини не стосується контексту українсько-німецьких відносин.

"Ми і надалі продовжуємо покладатися на Федеральний уряд та наших німецьких друзів, які відіграють одну з ключових ролей у формуванні міжнародної коаліції на підтримку України у боротьбі з російською агресією. Саме Німеччина має вирішальний вплив на РФ та змушує Кремль виконувати свої зобов’язання згідно з Мінськими домовленостями", - зазначили в МЗС України.

Як повідомляв Укрінформ, сказані послом ФРН в Україні Ернстом Райхелем в інтерв'ю ЗМІ слова про те, що "необов'язково вибори на Донбасі можуть відбутися тільки тоді, коли там не буде російських військ або на кожній міській адміністрації буде вивішено український прапор" викликали обурення в Україні. Посла було викликано у МЗС України для надання пояснень.

У середу, 8 лютого, народний депутат від БПП Олексій Гончаренко на знак протесту проти висловлювань посла Німеччини про вибори на Донбасі написав на фрагменті Берлінського муру, який знаходиться біля посольства ФРН у Києві, червоною фарбою слово NEIN ("ні").

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-