Законопроект про Конституційний суд пройшов перше читання

Законопроект про Конституційний суд пройшов перше читання

Укрінформ
Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект № 5336-1 про Конституційний суд України.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відповідне рішення підтримали 239 народних депутатів.

"Законопроект підготовлено із залученням широкого кола експертів, що, в свою чергу, дало можливість врахувати і викласти в законодавчих положеннях всі складні елементи діяльності Конституційного суду України та конституційного провадження. Особливо це стосується забезпечення незалежності Суду та запровадження інституту конституційної скарги", - йдеться у пояснювальній записці до документа.

Зазначається, що запровадження конституційної скарги обумовило необхідність встановлення нової організаційної структури Суду, визначення підстав прийнятності конституційної скарги та закріплення нескладного і зрозумілого процесу конституційного провадження.

Зокрема, законопроект передбачає нову організаційну структуру Конституційного суду України. Велика палата, згідно із проектом закону, має діяти у складі усіх суддів КС і вирішувати питання у справах за конституційними поданнями та конституційними зверненнями.

Також передбачається, що два сенати Суду, кожен із яких діятиме у складі дев’яти суддів, розглядатиме питання щодо відповідності Конституції України (конституційності) законів України (їхніх окремих положень) за конституційною скаргою особи.

Пропонується також передбачити шість колегій суддів, кожна з яких діє у складі трьох суддів.

"До повноважень колегії суддів Конституційного суду України належить вирішення процесуальних питань. Ухвала про відмову у відкритті конституційного провадження у справі за конституційною скаргою, постановлена трьома суддями колегії суддів Конституційного суду України, є остаточною", - йдеться у пояснювальній записці.

При розгляді конституційної скарги, згідно із законопроектом, Конституційний суд України може видати забезпечувальний наказ, який є новим інститутом вжиття заходів захисту прав людини у виняткових випадках.

Крім того, проектом закону передбачено встановлення тримісячного строку для призначення новообраного судді замість судді, у якого закінчився строк повноважень або який досяг граничного віку перебування на посаді судді Конституційного суду України, та продовження виконання таким суддею своїх повноважень до призначення нового судді.

Як повідомляв Укрінформ, на Херсонщині у середу з 16.00 через складні погодні умови повністю закрили рух для всіх категорій транспорту по автомобільній дорозі загального користування Т-04-03 Мар'янське-Берислав на всій її протяжності в межах області (від км 3+868 до км 98+768). Обмежувальні заходи на даній автодорозі були введені задля забезпечення оперативного розчищення великих снігових переметів, які утворилися там через складні погодні умови.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-