Відносини України і Польщі не повинні бути заручником минулого - Ващиковський

Відносини України і Польщі не повинні бути заручником минулого - Ващиковський

Укрінформ
Стратегічне партнерство між Польщею та Україною дедалі більше наповнюється позитивним змістом. Варшава підтримує Київ на шляху євроінтеграції, проведення внутрішніх реформ і оцінює, що історичні проблеми не повинні впливати на майбутній характер відносин.

Про це під час виступу у Сеймі Польщі щодо засад зовнішньої політики в 2017 році заявив глава МЗС Вітольд Ващиковський, передає власний кореспондент Укрінформу.

“Польща підтримує європейські прагнення України. Ми також стоїмо на позиції, що основою для мирного розв'язання конфлікту (на сході України. - Ред.) є повна імплементація Мінських домовленостей”, - наголосив Ващиковський.

За його словами, стратегічний характер відносин між країнами довели торік візити президента РП Анджея Дуди в Україну та президента Петра Порошенка до Польщі.

“Ми підтримуємо реформи в Україні у сферах децентралізації, реформи самоврядування, протидії корупції”, - наголосив глава польської дипломатії.

Ващиковський зазначив, шо минулий рік був “хорошим” для співпраці сторін в оборонній сфері.

Міністр нагадав, що спільна литовсько-польсько-українська бригада торік влітку взяла участь у навчаннях Анаконда-2016, поляки спільно з американцями та канадцями навчають українських військовослужбовців на полігоні в Яворові. Він нагадав, що нещодавно країни підписали важливу угоду щодо співпраці в оборонній сфері, що відкриває широкі перспективи для взаємодії. 

Ващиковський підкреслив, що Польща у світлі кризи в Україні не тільки висловлює занепокоєння, але й відповідно реагує.

“Ця конкретика - це понад 1,2 млн віз, виданих торік нашими консульствами в Україні, зокрема понад 650 тис. робочих віз”, - констатував Ващиковський. Він додав, що це -  величезний позитив для польського ринку праці, який шукає працівників в різних сферах діяльності.

Глава МЗС РП також зауважив, що Польща “не втрачає з поля зору історичних питань”.

“Ми вважаємо, що справжнє стратегічне партнерство має супроводжуватися правдою. Але ми не хочемо, аби двосторонні відносини стали заручником минулого”, - наголосив польський дипломат.

Міністр підкреслив, що з думкою про минуле необхідно відновити роботу перевіреного формату - Польсько-українського форуму партнерства, а також створити польсько-український центр добросусідства, який служив би зближенню країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-