Тетяна Чорновол, народний депутат України
Та Порошенко голий і босий порівняно з Арбузовим
16.01.2017 12:04

- Яка головна загроза зараз? - запитую я Таню, коли ми п'ємо чай.

-  Інформаційна загроза - одна з головних для країни. В усьому решта у нас є якісь реформи. Центр корупції змістився з політики в медіа. У політиці запроваджено багато речей, які блокують корупцію. Ми багато що вивели в світлу частину, е-декларування, заробляння корупційних грошей – ризик, дуже багато запобіжників. Натомість медіа продовжує функціонувати в тіньовому секторі. Жоден сектор не перебуває у настільки тіньовому полі.

За обсягами обігу коштів 112 канал можна порівняти із Азовсталлю. Це пам'ятник корупції.

Бізнес, поліція - все починає працювати по-білому. Але ми нічого не зробили, щоб по-білому працював медіа-бізнес. Там все в готівці. 112 канал - пам'ятник корупції. Ми знаємо, як дорого робити телебачення, а вони не мають жодного джерела доходів. Як можна постійно "двигати" інформпрограми, не маючи жодного джерела доходів? Я дивилася структуру підприємств, вони навіть не платники ПДВ. За обсягами канал можна порівняти із Азовсталлю. Я навіть не кажу про втрати держави у вигляді податків. Я кажу, що це абсолютно тіньовий сектор.

Якщо приватні ЗМІ вивести з тіні, там вже не зможуть так відверто працювати російські гроші, корупційні гроші

- Саме тому там можлива робота агентів російського впливу?

- Так. Більшість великих ЗМІ належить колишнім... Колишні зацікавлені у перемозі РФ, бо тоді вони зможуть повернутися. Але тут можна спрацювати по-іншому, ніж через заборони та попередження, ніж спостереження за контентом. Якщо вивести їх із тіні, там вже не зможуть так відверто працювати російські гроші, корупційні гроші. Коли в Перу змінилася влада, то місцевий аналог НАБу знайшов архів політичних проплат. Суми, прізвища, як будувалася авторитарна система. Рядовому депутату платили дві-три тисячі доларів, а в журналістів суми починалися від мільйона. Градус корупції змістився з влади до власників медіа.

СЬОГОДНІШНІ БАГАТІЇ - ГОЛІ ТА БОСІ ПОРІВНЯНО ІЗ КОЛИШНІМИ

- Не так давно прочитала статтю в англомовному Інтернеті. Називається "Шість міфів про корупцію". Один професор пише: неправда, що корупція така ж, як і була; неправда, що вона гальмує розвиток; неправда, що вона є головною загрозою існуванню України (бо головна загроза - Росія). Що ти скажеш на це?

В Україні все побудовано так, щоб розвести відповідальність та повноваження. Той, хто зацікавлений щось зробити, не має інструментів, а той, хто має інструменти, не зацікавлений у результаті

-  Триває збройна гібридна агресія Росії. Плюс агресія колишніх, які тримаються в інформпросторі завдяки великим коштам. Але ми зробили дуже багато кроків. Всі антикорупційні інституції працюють. Позаяк у країні все ненормально, все працює з перекосами. Проблема України в тому, що тут все побудовано так, щоб розвести відповідальність та повноваження. Тому ті, хто має повноваження, не мають відповідальності, а ті, хто має відповідальність, не мають повноважень. Той, хто зацікавлений щось зробити, не має інструментів, а той, хто має інструменти, дуже часто не зацікавлений у результаті. Я думаю, що це було зроблено для того, щоб владу мала не посадова особа, а гроші. Тому навіть сьогодні влада, навіть найбагатші - голі та босі порівняно із колишніми. Тому деякими відомствами в країні деколи керують колишні, гроші колишніх. Та навіть Порошенко при всіх своїх статках голий та босий порівняно із Арбузовим.

Зараз багато хто, навіть з нових, прагне відправити країну на перевибори. Їм не комфортне нинішнє місцезнаходження. Перевиборів хоче Тимошенко, деякі групи БПП, які хочуть реалізуватися в іншому проекті, перевиборів хоче Ляшко, не заперечує Самопоміч. Вони працюють за відомою формулою: чим гірше в країні, тим краще. Я при Януковичі, використовуючи будь-що, розхитувала країну. Але тоді розхитувати країну було святою справою, бо інакше ми б опинилися в Росії. Та зараз ситуація в країні змінилася: розхитуючи країну, вони ведуть її до Росії. І тому зараз я розійшлася із тими, з ким довгий час була разом.

- Ви проговорюєте плани Пінчука на комітеті нацбезпеки?

- Ні. Таких вкидань багато, помітна їхня системність. Проукраїнські сили не потрапляють у систему олігархії, олігархія бачить, що вона не виживає в системі новітньої української держави. Дуже часто там нема державного інтересу. Олігархія - це монополія, монополія - не державний інтерес. Будь-який, навіть патріотично налаштований, олігарх рано чи пізно зайде в конфлікт з державним інтересом. Наступ на олігархів у нас іде, вони вперше не мають більшості в парламенті. Навіть впливові олігархи зараз у нас втрачають і втрачають. Поступово, але втрачають.

ТЕТЯНА, АТО ТА СПЕЦКОНФІСКАЦІЯ

- Ти, напевно, задоволена останніми двома роками. Онищенко - у чомусь твоя перемога. Першу прес-конференцію по Онищенку ти дала в першій половині 2015 року.

- І задоволена, і не задоволена. Раніше мені вдавалося однією статтею зупинити крадіжку двох мільярдів доларів.

- Це по Фірташу?

- Ну так. Пам'ятаєш, схема була - «ляля»? Укргазенерго, компанія, якій продавала РУЕ газ. НАК Нафтогаз при Тимошенко купив 5 мільярдів. РУЕ через чотири роки затребувала газ назад. Янукович тоді через Якименко зупинив ці кошти, затребував їх перевести йому на офшор, а я тепер у постмайданній Україні не можу вкрадене повернути. Ну, я думаю, що це можуть бути одні й ті самі гроші. Остання купівля облігацій була 24 грудня 2013 року, в день замаху на мене на Майдані.

- То облігації вже погашені?

- Так, вони гасилися весь 2016 рік. Там лишився один транш на майбутній рік, я навіть маю графік погашень та розкладку по фірмах. Я цю довідку сум погашень показувала та роздавала всім. Мільярд двісті в Ощадбанку вже погашених грошей. І важко збагнути цинізм людей, які голосують проти спецконфіскації. Ти знаєш, що було найважче у парламенті? На трибуні всі ми виглядаємо плюс-мінус нормально. Але коли я всередині залу, виступала за прийняття закону по спецконфіскації… Я вийшла на трибуну з портретом Устима. Я казала, він тепер ваш син, бо його батько загинув за вас, цей закон дозволить завантажити оборонні заводи… Соратники по коаліції сміялися в очі.

По Онищенку, до речі, - один із офшорів він викупив. Кошти на цих рахунках підлягають конфіскації, багато депутатів Верховної Ради виступали проти цього законопроекту на замовлення Онищенко. Ті ж, хто на Онищенко працювали по газу, ті ж і борються зі спецконфіскацією.

- Ну Онищенко вже пищ-пищ... Хоча крові ще всім вам поп'є, сидячи у московському екзилі. Ти просто золота рибка, зливні бачки стільки заробляють на тому, щоб розповісти про твоє здоров'я, твої уподобання. Почитуєш про себе?

- Нє, не читаю. Але не хочу привласнювати собі всі лаври успіху його утилізації. Мені допомагали Білан з ДФС, ще окремі професіонали з СБУ, я від кожного витягувала по слову, з ДФС, з СБУ. Це було так. Дістаю інформацію в одних, приношу іншим, беру в других - приношу першим. В СБУ є професіоналізм окремих фахівців. НАБУ взяло майже готову справу. А на початку було видно, що це корупційний бізнес, що не платить. Але як пов'язати бізнес із депутатом? Я влаштувала скандал у його офісі. І він заявив, що це його офіс, сам фактично задекларував свою приналежність. НАБУ довело до завершення. Найбільші претензії до Насірова. У мене склалося чітке враження, що він намагався легалізувати ці злочини.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-