У Гонтаревої кажуть, що не бачили документів про кримінальну справу

У Гонтаревої кажуть, що не бачили документів про кримінальну справу

Укрінформ
Національний банк України не отримував ніяких документів про відкриття кримінального провадження за фактами зловживання посадовими особами НБУ при проведенні оцінки активів ліквідованих банків.

Однак у разі надходження документів слідчих органів фіну станова всіляко сприятиме проведенню слідчих дій, інформує прес-служба НБУ у Фейсбуці.

"НБУ не отримував будь-яких документів щодо відкриття кримінального провадження за фактами зловживання посадовими особами НБУ при проведенні оцінки активів ліквідованих банків. НБУ наголошує, що до функцій посадових осіб регулятора не належить оцінка вартості активів банків, що віднесені до неплатоспроможних та знаходяться у ліквідації", - йдеться у повідомленні.

У Нацбанку підкреслили, що у разі надходження документів слідчих органів НБУ всіляко сприятиме проведенню слідчих дій та надаватиме відповідну інформацію для всебічного, повного та об’єктивного розслідування.

Разом з тим, посилаючи на голову НБУ Валерію Гонтареву, в установі прокоментували, що реальна вартість активів у виведених з ринку банках була в рази меншою за номінальну вартість цих активів.

"Проблема оцінки активів банків знаходиться у іншій площині. Насправді, ми маємо справу з недостовірною оцінкою активів неплатоспроможних банків самими цими банками. Йдеться якраз про те, що активів у розмірі 400 млрд грн в неплатоспроможних банках ніколи не було. На справді це були або "сміттєві" цінні папери, які перебували у заставі, або неіснуючі об'єкти, або земля і будинки, які були оцінені в десятки разів вище реальної вартості.

На думку Гонтаревої, некоректна оцінка застав стала однією із причин виведення цих банків із ринку.

"Реальна вартість активів, які були на балансах неплатоспроможних банків складає близько 100 млрд грн і ця вартість підтверджена міжнародними експертами", - висловила оцінку голова НБУ.

Як повідомлялося, Антикорупційне бюро України почало розслідування щодо посадових осіб Нацбанку. У документі йдеться про махінації з активами ліквідованих банків на суму близько 315,6 мільярдів гривень. Прокуратура підозрює, що вартість активів могла занижуватиметься штучно. У матеріалах фігурують 68 ліквідованих банків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-