Уряд США vs Лазаренко: рішення суду може бути цього року – ГПУ

Уряд США vs Лазаренко: рішення суду може бути цього року – ГПУ

Укрінформ
Розпочати процес повернення в Україну активів Павла Лазаренка можна буде лише після вироку американського суду, а для цього українська сторона має надати беззаперечні докази злочинної діяльності екс-прем'єра.

Про це заявив у Фейсбуці заступник генпрокурора Євген Єнін, коментуючи дані журналістського розслідування про виявлені у банку Литви близько 30 мільйонів доларів, які можуть бути пов’язані з Лазаренком.

"Виявлені журналістським розслідуванням OCCRP 30 млн дол. США Павла Лазаренка в Литві не стали новиною для Генпрокуратури України, яка активно працює над їх поверненням в Україну протягом останніх півроку. Зазначені гроші є частиною тих 280 млн дол. США, що заарештовані на підставі клопотань американської Феміди в 5 юрисдикціях світу", - зазначив він.

За словами Єніна, нині цивільний процес "уряд США vs Лазаренко" вступив у фінальну стадію, і його успіх значною мірою залежить від зусиль Генпрокуратури України.

"Саме українські слідчі володіють унікальними доказами злочинної діяльності Лазаренка та його спільників, зокрема конкретні схеми виведення брудних грошей за кордон, банківські рахунки, проводки, бенефіціари тощо. У взаємодії з американськими партнерами в листопаді та грудні 2016 в Києві було забезпечено допити важливих свідків по справі Лазаренка, включно з колишніми прем'єрами, віце-премєрами та членами уряду України", - наголосив заступник генпрокурора.

Він додав, що у разі позитивного рішення суду США Україна "розпочне процес повернення цих активів українському народу".

Водночас посадовець не виключив, що вердикт американського суду буде проголошено вже цього року.

Раніше міжнародний проект журналістських розслідувань "Проект розслідування корупції й організованої злочинності" поінформував, що близько 30 мільйонів доларів коштів, як вважається, пов’язаних із колишнім прем’єр-міністром України Лазаренком, "заморожені" на рахунку місцевого відділення шведського банку SEB, і литовські суди протягом останніх 17 років кожні кілька місяців продовжують це "замороження".

Павло Лазаренко втік із України 1999 року. У США він був засуджений більш ніж на вісім років позбавлення волі, значного штрафу і конфіскації майна за звинуваченнями, пов’язаними з відмиванням коштів.

У 2012 році екс-прем'єр вийшов на волю і нині живе у США зі своєю другою дружиною та трьома дітьми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-