Україна закликала ООН

Україна закликала ООН "не ховати голови в пісок"

Укрінформ
Рада Безпеки ООН і генсек Організації могли би більш ефективно використовувати свої можливості для запобігання кривавим конфліктам ще до того, як вони забрали тисячі життів.

Однак через активність агресорів, у тому числі в Радбезі, та пасивність інших членів Організації мирні рішення блокуються раз за разом, заявив у вівторок під час дебатів РБ ООН з питань попередження конфліктів заступник глави МЗС Сергій Кислиця, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Радбез має використовувати превентивну дипломатію більш рішуче. Шкода, що у зв'язку з обструктивною позицією одного з постійних членів, Рада сьогодні залишається заблокованою для виконання своїх прямих обов'язків в багатьох кризових ситуаціях", - наголосив український представник.

Він нагадав, що свого часу Генасамблея прийняла резолюції, які засуджують агресію і окупацію Криму.

"Але спроби Ради Безпеки зупинити військову агресію були вкотре заблоковані постійним членом, який і є винуватцем", - наголосив заступник міністра.

За його словами, в Україні очікували від колишнього генсека ООН відповідної реакції, але він "не виходив за рамки висловлювань про свою стурбованість". Подібна ситуація була в Грузії в 2008 році. Не краще справи виглядають і в спробах ООН врегулювати сирійський конфлікт.

"Ми стали свідками нездатності Радбезу адекватно реагувати на бойню й різанину, які відбувалися в Алеппо та інших регіонах Сирії після шести послідовних "вето" одного й того ж постійного члена. Який результат? Алеппо розбомбили вщент, багато невинних життів втрачено, заявлене припинення вогню ледь утримується, а перспективи врегулювання ще належить з'ясувати", - заявив представник України.

Він підкреслив, що запобігання конфліктам є найбільш ефективним способом уникнути страждання людей, а також найменш вартісним інструментом для розв'язання конфліктів.

"На жаль, занадто часто держави-члени ховають свої голови в пісок, допоки не стане занадто пізно. Цей шаблон повинен бути змінений, щоб бути впевненими, що Сребрениця, Руанда і Алеппо не повторяться більше", - заявив Кислиця.

Представник України також закликав нового генерального секретаря відігравати особливу роль в запобіганні конфліктів.

"Ми очікуємо від нього активних, об'єктивних і незалежних дій, що передбачає, в тому числі, привернення уваги Ради Безпеки до найбільш тривожних ситуацій", - заявив він.

Ця функція Генерального секретаря передбачена в Статуті, але, на жаль, недостатньо використовувалася впродовж багатьох років, констатував заступник глави МЗС України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-