Пристайко: Договір про дружбу - це гачок, який дає змогу позиватися до РФ

Пристайко: Договір про дружбу - це гачок, який дає змогу позиватися до РФ

Укрінформ
Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією є тим гачком, який дає змогу нашій державі подати на Росію позов до суду, оскільки в ньому написано, що вона поважає територіальну цілісність і непорушність існуючих кордонів.

Про це в інтерв'ю Укрінформу заявив заступник міністра закордонних справ-керівник апарату Вадим Пристайко.

"У так званому великому Договорі про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією написано, що Росія поважає територіальну цілісність і непорушність існуючих кордонів. Зараз ми беремо цю статтю і несемо у міжнародний суд. Ми протягом року готували відповідний позов, тепер ця підготовка закінчилася", - сказав він.

Пристайко підкреслив, що поки цей пункт, який Росія не виконує, є у договорі, нам є за що її судити. "А якби ми дозволили собі розірвати цей договір, росіяни нам би сказали: «Почекайте, ми нічого не порушили, тому що не брали на себе жодних зобов'язань». Тож ми не можемо дозволити Росії зіскочити з такого гачка", - зауважив заступник міністра.

Коментуючи заклики розірвати дипломатичні відносини з Росією, скасувати безвізовий режим з нею і ті угоди, які були укладені за 20 років у рамках СНД, Пристайко зауважив, що дипломати не можуть дозволити собі бути такими ж емоційними, як деякі політики.

"Ми все ж таки мусимо дивитися і аналізувати, до чого це призведе. Наприклад, якщо це угода в рамках СНД про пенсійне забезпечення громадян, і бабусі, яка виїхала до Росії, припинять платити пенсію, тому що ми розірвали угоду, хто від цього більше постраждає?", - зазначив він.

Дипломат нагадав, що існують також угоди щодо розпізнавання цивільних літаків «свій-чужий» або визначення за певною формулою тарифів на залізничні перевезення до Владивостока і далі морем у Японію.

"Якщо ми розірвемо ці угоди лише під впливом емоцій, то завтра зрозуміємо, що, приміром, не можемо направити наші потяги до Китаю. Тож спершу треба знайти інший шлях для доставки туди наших товарів, а потім, коли ми будемо готові до цього кроку, пропонувати розривати угоду, а не створювати проблему, яку потім героїчно доведеться долати", - переконаний Пристайко.

Повну версію читайте на сайті Укрінформу в розділі "Інтерв'ю".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-