Лутковська просить КСУ розібратись із «закриттям» стенограм засідань уряду

Лутковська просить КСУ розібратись із «закриттям» стенограм засідань уряду

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська звернулася до Конституційного Суду з проханням розглянути питання щодо відповідності Конституції норми Закону «Про Кабінет міністрів України», яка визначає стенограму засідання уряду як конфіденційний документ.

Про це інформує прес-служба Омбудсмена.

«Уповноважений звернулася до Конституційного Суду України з проханням визнати таким, що не відповідає положенням частини першої статті 8, частини другої у поєднанні із частиною третьою статті 34 Конституції України положення частини дев'ятої статті 46 Закону України «Про Кабінет Міністрів України», - ідеться в повідомленні.

У поданні до КС наголошується, що згідно з частиною дев'ятою статті 46 Закону «Про Кабінет міністрів України» стенограма засідання уряду є внутрішнім робочим документом, має конфіденційний характер, використовується для складення протоколу засідання надається Верховній Раді, Президенту, членам Кабміну на їх запити.

Водночас зазначається, що відповідно до Конституції кожен громадянин має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію. Крім того, право на інформацію та допустимість його обмеження передбачаються міжнародно-правовими актами.

«Стенограма засідання Кабінету міністрів України відображає порядок розгляду питань, що мають значення для всього суспільства, позиції членів Кабінету міністрів щодо цих питань, містить інформацію про дискусії, які мали місце перед прийняттям рішення, аргументи різних посадових осіб на користь та проти прийняття певного рішення. Відповідно, інформація, що міститься в стенограмі засідання Кабінету міністрів України, є суспільно необхідною, крім випадків, коли буде встановлено, що її оприлюднення дійсно зашкодить інтересам, передбаченим частиною третьою статті 34 Конституції України», - підкреслили в прес-службі Омбудсмена.

Наразі ухвалою колегії суддів КСУ за поданням Уповноваженого ВР з прав людини відкрито конституційне провадження у справі та здійснюється підготовка справи до розгляду на пленарному засіданні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-