Дещиця: Україна проситиме Польщу розслідувати інцидент у Перемишлі

Дещиця: Україна проситиме Польщу розслідувати інцидент у Перемишлі

Ексклюзив
Укрінформ
Україна засуджує дії і заклики у Польщі, які ведуть до ворожнечі на національному грунті. Київ звернеться до офіційних польських органів з проханням розслідувати інцидент з озвученням антиукраїнських гасел під час суботнього маршу в Перемишлі.

Про це в коментарі власному кореспондентові Укрінформу в Польщі заявив посол України в РП Андрій Дещиця.

“Ми засуджуємо будь-які дії і заклики, які ведуть до національної ворожнечі і звернемося до польських офіційних структур з проханням розслідувати цей інцидент і покарати винних”, - наголосив Дещиця.

Він підкреслив, що українська сторона очікує на реакцію з цього приводу не тільки польських офіційних органів, але й громадських організацій, які повинні створювати сприятливий грунт для добросусідських відносин.

Дещиця підкреслив, що його насторожує факт вчинення інциденту в Перемишлі саме в момент, коли Київ і Варшава знову вийшли на нову позитивну динаміку двосторонніх відносин: після успішного візиту Президента України до Польщі і підписання угоди про співпрацю у сфері оборони, відновлення роботи Міжпарламентської асамблеї України і Польщі, напередодні військових навчань литовсько-польсько-української бригади, проведення конференції про польсько-українські відносини в Києві, консультацій між міністерствами оборони обох країн і перед відкриттям виставки про співпрацю Петлюра-Пілсудський, яка запланована на середу.

“Такі провокації у висловлюваннях однієї особи можуть знищити доробок офіційної і суспільної роботи України і Польщі”, - констатував український дипломат.

Як повідомлялося, в суботу у Перемишлі під час щорічного “Маршу переремиських і львівських орлят” за участю багатьох польських патріотичних та націоналістичних організацій прозвучали антиукраїнські гасла, зокрема “Cмерть українцям” і “Перемишль, Львів – завжди польські”.

З цього приводу Об’єднання українців у Польщі (ОУП) закликало польську владу протидіяти проявам ворожого ставлення до української меншини Польщі і громадян України. В ОУП наголосили, що у Перемишлі не вперше під час публічних заходів спостерігаються антиукраїнські дії в рамках відзначення патріотичних урочистостей. Як зазначили українці, особливе обурення викликає той факт, що серед організаторів маршу була організація Табір великої Польщі (OWP), яка взяла на себе відповідальність за знищення восьми українських місць пам’яті в 2015-2016 роках, а її члени не приховують проросійських симпатій і участі у військово-навчальних таборах в Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-