Реформа права вето в ООН не йде далі розмов - Єльченко

Реформа права вето в ООН не йде далі розмов - Єльченко

Укрінформ
Розмови про реформування Ради безпеки Організації об'єднаних націй, насамперед щодо скасування права вето або здійснення якихось кваліфікацій, тривають уже кілька десятиліть, але до реальних дій справа не просувається.

Про це в інтерв'ю "Радіо Свобода" розповів представник України при ООН Володимир Єльченко.

"Я пам’ятаю, коли ще був молодим дипломатом (це був 1985-1986-й), була створена робоча група Генасамблеї, яка почала обговорення цих питань. З тих пір ця робоча група перетворювалась у всілякі різноманітні формати, тема реформи Ради безпеки була поділена на кластери. Один з них – якраз була реформа права вето. Але, на жаль, далі розмов це питання не просунулось", - зазначив він.

Єльченко визнав, що в роботі Радбезу відбулися певні зміни, але вони "косметичні" і не мають суттєвих наслідків.

"Ці зміни не додають транспарентності роботі Ради безпеки. Як вона була "закритим клубом", так і залишається. Постійні члени дуже влучно користуються тим, що кожна країна, яка обирається на 2 роки (і це стосується України), заходить в Раду безпеки з бажанням щось змінити, зробити якусь революцію. Перший рік іде своєрідне навчання, на другий рік делегація вважає, що вона вже все знає, починаються якісь ініціативи, і коли ти досягаєш піку активності, твоє членство закінчується. І так воно вже продовжується сімдесят перший рік історії", - сказав представник України при ООН.

Щодо права вето, наголосив він, то йдеться, звичайно, не тільки про Російську Федерацію, а про всіх п’ятьох членів Ради безпеки.

"Якщо б ми говорили про необхідність скасування права вето щодо однієї конкретної країни, можливо, вдалося б це швидше зробити, але оскільки це стосується всіх 5 країн, то зрозуміло, що ніколи жодна з них не відмовиться добровільно від такого права. Права, як раніше говорили, керувати всім світом", - вважає Єльченко.

На його думку, розмови про вето припиняти не варто, тому що світ не стоїть на місці, "хто знає, що буде через 5-10 років, і треба тримати п’ятірку в постійному тонусі".

"Є досить свіжі ідеї, наприклад, французька пропозиція, яку активно підтримала Мексика, тому це називається франко-мексиканська ініціатива. Мова про те, що у випадках, коли йдеться про масові порушення прав людини, про геноцид, про агресію, країна з п’ятірки, яку це стосується, безпосередньо добровільно відмовляється від права вето. Але певну солідарність з такою ідеєю проявляє хіба що Велика Британія. США не виступають активно проти цього, але дають зрозуміти, що це питання для них досить складне", - розповів він.

Єльченко зауважив, що з п’яти постійних членів Франція і Велика Британія вже дуже давно не використовували права вето.

"Якщо подивитися на статистику останніх років, я не пам’ятаю точні цифри, але мені здається, що якраз США і Росія найчастіше застосовували право вето. На третьому місці – Китай, а от Велика Британія і Франція фактично добровільно від нього вже відмовились. Інша справа, що вони його зазвичай застосують в разі потреби, але принаймні вони дотримуються своїх власних слів і переконань, що правом вето не треба зловживати. Інші країни, на жаль, такої позиції не поділяють", - зазначив представник України при ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-