1 грудня: найголовніше за день

1 грудня: найголовніше за день

Укрінформ
Ракетні стрільби ЗСУ біля Криму пройшли успішно, без провокацій. Онищенка звинуватили у державній зраді. Шустер закривається: закінчились гроші.

04.50

Криза ЄС і зростання популізму в Європі. Головна причина – страх перед глобалізацією

Про це свідчать результати опитування, проведеного Фондом Бертельсманна серед 15 тисяч громадян Євросоюзу.

«Дані нашого дослідження свідчать, що в першу чергу острах з приводу глобалізації штовхає багатьох відвернутися від політичного мейнстріму і звернутися до популістських партій», - йдеться у документі.

Загалом по ЄС глобалізацію як благо та шанс для розвитку вбачають все ж трохи більш ніж половина опитаних європейців - 55%, при цьому «глобо-оптимістами» є 61% респондентів віком 18-25 років. Але ситуація відрізняється по країнах. Так, 55% французів і 54% австрійців назвали ідею спільного розвитку націй швидше загрозою, зате в Нідерландах таких лише 41%, 45% у Німеччині, в Угорщині 46%, в Італії та Іспанії - по 39%.

Тенденція більш чітко простежується по партіях. Зокрема, у ФРН наслідків глобалізації побоюються 78% симпатиків «Альтернативи для Німеччини», у Франції цю причину назвали 76% послідовників «Національного Фронту», в Австрії - 69% прибічників Австрійської партії Свободи і 66% прибічників Ліги Півночі в Італії.

«Укрінформ»: Доволі красномовне пояснення кризи в ЄС. Праві та радикали чітко відчули момент і грають на страхах людей. Що цікаво, як показало опитування, чим нижче рівень доходів та освіти і вище вік респондентів, тим вони більше підтримують популістів. Все, як у нас...

06.10

Карслен захистив титул чемпіона світу з шахів. Доля матчу з екс-українцем Карякіним вирішилась на тай-брейку

Норвежець Магнус Карлсен відстояв звання чемпіона світу з шахів. Скандинавський гросмейстер виграв матч за світову корону у претендента на титул Сергія Карякіна з Росії, повідомляє Укрінформ.

Доля матчу, який завершився в ніч на четвер в Нью-Йорку (США), вирішилася на тай-брейку. Після 12 класичних партій зберігався паритет. А ось шахові пенальті краще виконав 15-й чемпіон світу. Перша і друга партії тай-брейку завершилися внічию. Третю і четверту партії в рапід виграв Карлсен. Рахунок 3:1 на користь норвежця.

Примітно, що Карлсен виграв матч у свій день народження - 30 листопада Магнусу виповнилося 26 років.

«Укрінформ»: Експерти вже називають цей матч за шахову корону одним з найнудніших в історії. Розчарували обидва шахісти. На думку Гаррі Каспарова, талановитий Карлсен підійшов до матчу неготовим і йому просто пощастило, що претендент грав посередньо. Нагадаємо, що Карякін народився в українському Сімферополі, став відомим шахістом у знаменитому клубі з Краматорська, а в 2009 році змінив українське громадянство на російське.

10.45

Телеканал Шустера закривається. Закінчились гроші

Телеканал Савіка Шустера 3s.tv заявив, що припиняє свою діяльність з 1 січня 2017 року. Про це повідомляється в Фейсбуці каналу.

"Більше року Савік Шустер і вся команда телеканалу 3s.tv працювали, щоб довести, що неолігархічне телебачення в Україні має право на життя. Але зараз нам доведеться попрощатися з улюбленою справою, бо у нас закінчилися гроші", - йдеться в заяві.

"На жаль, ситуація на медійному ринку нашої країни доведена до абсурду: всі телеканали збиткові, вони існують лише за рахунок власників-олігархів. В цих умовах наша спроба працювати за нормальними бізнесовими правилами виявилася невдалою: ми отримали кримінальні справи і штрафи від податкової, а у Савіка забрали дозвіл на роботу", - заявили на каналі, поскаржившись, що після закриття каналу не матимуть можливості інформувати суспільство про майбутню "судову тяганину".

«Укрінформ»: Керівництво телеканалу мало б розуміти, що криза та нерозвинутий ринок реклами в Україні не дозволять їм існувати на самоокупності. І як не крути, але без фінансової підтримки олігархів телеканалу не вижити. Втім, це стосується не лише ТБ, а всіх медіа взагалі. Поки українці не почнуть підтримувати (грошами) свої медіа, їхніми (українців) головами опікуватимуться чужі….

11.25

Облога Алеппо. В ООН кажуть, що місто можуть перетворити на «гігантський цвинтар»

Про це заявив заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Стівен О'Браєн, повідомляє Euronews.

"Заради спасіння людства закликаємо сторони і всіх, хто має на них вплив, зробити все, що в їх силах для захисту цивільного населення, а також забезпечити доступ в обложені райони східного Алеппо. Інакше незабаром воно стане одним гігантським цвинтарем", - сказав О'Браєн.

Він підкреслив, що десятки співробітників гуманітарних місій опинилися в пастці в Алеппо.

«Укрінформ»: Бажання Асада при підтримці російських ВПС за будь-яку ціну взяти Алеппо обертається на величезну гуманітарну катастрофу. У людей вже закінчилась навіть питна вода, але урядові війська продовжують наступ і нікого не пускають до міста. Ні лікарів, ні гумконвої. За місяць боїв Алеппо може повністю перейти під контроль сирійської армії, але якою ціною. Міжнародні санкції  проти Сирії та Росії за воєнні злочини в Алеппо – це справа честі для цивілізованого людства.

11.40

Нардеп-утікач Онищенко став громадянином РФ. В СБУ звинувачують його у державній зраді

Про це заявила Служба безпеки України у Твіттері

"Олександр Онищенко отримав паспорт громадянина РФ. В обмін на натуралізацію Онищенко погодився на співпрацю з РФ для дестабілізації в Україні для ухилення від кримінальної відповідальності", - йдеться у повідомленні.

У СБУ зазначили, що під час візитів до Росії Онищенко перебуває під наглядом спецслужб РФ, і попередили про підготовку у Кремлі за участі Онищенка інформаційної атаки на Україну.

Також Служба безпеки України звинувачує Онищенка у співпраці з російською владою та порушила щодо нього кримінальне провадження за державну зраду. Про це на прес-конференції заявив керівник Головного слідчого управління СБУ Георгій Остафійчук.

«Укрінформ»: За інформацією СБУ, Онищенко не просто отримав притулок в Росії, але й погодився на участь у гібридній війні на боці ворога. Якщо це правда, і замість того аби захищати своє імя в суді, пан Онищенко пішов на зраду, то усі його слова на власний захист нічого не варті.

12.30

Ракетні стрільби ЗСУ біля Криму. Навчання пройшли успішно, провокацій не було

Пуски керованих зенітних ракет, які сьогодні відбулися в районі окупованого Криму, були успішними. Про це заявив Президент України Петро Порошенко, повідомляє кореспондент України.

"Повітряні стрільби відбуваються незалежно від будь-яких заяв, які робить Москва. Взагалі-то, ще раз наголошую, єдина причина, яка зараз примушує нас робити ці навчання - це необхідність бути постійно готовим до повномасштабного вторгнення з боку нашого агресивного сусіда", - підкреслив Президент.

Випущені під час випробувань поблизу Криму українські ракети влучили у заплановані цілі і підтвердили свої бойові характеристики. Про це поінформував  секретар Ради нацбезпеки й оборони Олександр Турчинов.  "Сьогодні, незважаючи на істерику Росії, на погрози застосувати ракетну зброю проти нас, ми провели військові навчання з випробувальними запусками керованих ракет середньої дальності. І, що важливо, ми це зробили відповідно до затвердженого плану у заздалегідь визначений час і в заявленому публічно місці. Ракети влучили в заплановані цілі", - сказав Турчинов.

 «Укрінформ»: Подібна демонстрація сили нашої ППО біля окупованого Криму це не лише суто військове питання, це ще й елемент зовнішньої політики. Україна готова до жорсткої відповіді на усі провокації і не збирається реагувати на залякування Кремля.

14.20

В мінсоцполітики заявили про перерахунок пенсій. На це піде 50 млрд гривень

Після ухвалення у Верховній Раді законопроекту про осучаснення пенсій, їх перерахунок пройде автоматично для всіх, кому не здійснювався з 2012 року. Про це міністр соціальної політики Андрій Рева сказав під час прямої телефонної лінії з читачами газети «Факты и комментарии».

Для втілення цього наміру потрібно близько 50 мільярдів гривень. За словами міністра, для того, аби отримати фінансовий ресурс для перерахунку пенсій, спочатку підняли рівень заробітних плат у бюджетній та небюджетній сферах.

«Заплановане підвищення мінімальної заробітної плати до 3 200 гривень дасть змогу за рахунок відрахувань у Пенсійний фонд накопичити фінансовий ресурс для подальшого перерахунку пенсій», - сказав Рева.

На сьогодні урядовці розробляють законопроект, що дасть змогу не лише осучаснити пенсії, а й, переконаний міністр, провести глибоку пенсійну реформу в цілому. За словами міністра, осучаснення пенсій планувалося зробити цього року, але не вистачило ресурсів. «Тому цю задачу ми плануємо вирішити в 2017 році», - сказав Рева.

«Укрінформ»: Отже, на що потрібні 50 млрд гривень? Мінімальна пенсія зростає з 1130 грн до 1247 грн і це позначиться 8,5 млн пенсіонерів. Крім цього, переглянуто пенсії у зв’язку втратою годувальника з числа військовослужбовців, інвалідам війни, інвалідам дитинства, ліквідаторам аварії на ЧАЕС.

15.25

Медична реформа в Україні. За кожного пацієнта сімейний лікар отримуватиме 210 гривень на рік

За кожного пацієнта сімейний лікар в Україні отримуватиме в середньому 210 гривень на рік. Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк.

«Одним з елементів запровадження страхової медицини в Україні стане встановлення тарифу на надання сімейним лікарем, якого людина обиратиме сама, медичної послуги. В середньому, за нашими розрахунками, він становитиме 210 гривень на одну людину в рік. Якщо, скажімо, приватно практикуючий лікар матиме 2 тисячі пацієнтів, а це є середній по Україні показник, то можемо легко порахувати, скільки він отримає грошей за свою приватну практику. Навіть з усіма видатками він отримуватиме непоганий заробіток, маючи ці 2 тисячі пацієнтів», - зазначив урядовець.

При цьому він зауважив, що не всі лікарі матимуть таку кількість пацієнтів, а лише ті, які надають якісну допомогу. «Але визначати, наскільки ця допомога якісна, ми надаємо можливість самому пацієнту. Це буде абсолютно справедлива система розподілу коштів», - наголосив Ковтонюк.

«Укрінформ»: Отже, якщо вірити Ковтонюку, на рік сімейний лікар зароблятиме на приватній практиці 420 тисяч гривень. Або 36 тисяч на місяць. З податками поки що не зрозуміло. Але нехай податки вже заплачені. По сучасному курсу десь 1300 доларів. Непогано, звісно. Але – для України непогано. У США – прибиральниця отримує більше…

17.15

Концепція зовнішньої політики РФ. Росія розраховує на «партнерські відносини» з Україною

Президент Росії Володимир Путін затвердив концепцію зовнішньої політики РФ, згідно з якою Росія розраховує на "партнерські відносини" з Україною. Про це повідомляє ТАРС.

Відзначається, що "Москва продовжить сприяти врегулюванню конфлікту в Україні політико-дипломатичним шляхом". "Російська Федерація зацікавлена ​​в розвитку всього різноманіття політичних, економічних, культурних і духовних зв'язків з Україною на основі взаємоповаги, вибудовуванні партнерських відносин при дотриманні своїх національних інтересів ... У взаємодії з усіма зацікавленими державами і міжнародними структурами Росія докладе необхідних зусиль для політико-дипломатичного врегулювання внутрішньоукраїнського конфлікту", - сказано в концепції.

«Укрінформ»: Брехня, як у них кажуть, «на голубом глазу». Як же це по-російські, писати про «врегулювання конфлікту в Україні політико-дипломатичним шляхом». І при цьому продовжувати надсилати на Донбас зброю, техніку, власних військових і найманців.

Огляд Святослава Василика

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-