Раді пропонують відсторонити Нацгвардію від охорони порядку на мітингах

Раді пропонують відсторонити Нацгвардію від охорони порядку на мітингах

Укрінформ
У Верховній Раді зареєстровано проект закону про внесення змін до закону України «Про Національну гвардію України» щодо свободи мирних зібрань.

Про це повідомляється на сайті парламенту.

«Метою законопроекту є виведення через рік після його ухвалення Національної гвардії України зі сфери охорони громадського порядку під час мирних зібрань за умов відсутності воєнного cтану. В де-юре мирний час ці фунції має виконувати Національна поліція України та її спецпідрозділи», - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Автори документу - дев'ять депутатів з «Батьківщини», «Самопомічі», позафракційні та Радикальної партії. Зокрема, Альона Шкрум, Юрій Левченко, Борислав Береза, Ігор Мосійчук.

Проект закону розроблено експертами правозахисної коаліції громадських організацій «Ні - поліцейській державі!» та Всеукраїнської ініціативи «За мирний протест!» на основі ухваленого Венеціанською комісією Ради Європи Спільного висновку Венеціанської комісії, Директорату з прав людини (DHR) Генерального директорату з прав людини та верховенства права (DGI) Ради Європи та Бюро демократичних інституцій та прав людини ОБСЄ (ОБСЄ/БДІПЛ).

Автори вважають, що ухвалення законопроекту дасть можливість частково зняти соціальну напругу, «яка посилюється недостатньою професійністю працівників Національної гвардії України в сфері захисту свободи мирних зібрань громадян в Україні».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-