Навчання ЗСУ: чи варто Києву піддаватися на шантаж Москви

Навчання ЗСУ: чи варто Києву піддаватися на шантаж Москви

Аналітика
Укрінформ
Міжнародне право однозначно на боці України. Але існує іще право сили, вдаватися до якого Росія звикла. Як бути?

В Кремлі погрожують жорстко відреагувати на проведення Києвом 1-2 грудня навчань над Чорним морем. Про це повідомляє Дзеркало тижня з посиланням на джерела в Міноборони України. Зокрема, неназване джерело заявляє: якщо Україна проведе подібні стрільби, то російська сторона, по-перше, буде збивати українські ракети, а, по-друге, завдасть удару у відповідь по українських пускових установках. Крім того, минулої п’ятниці, 25 листопада, Міноборони РФ вручило українському аташе ноту протесту у зв'язку з планами Збройних сил України провести ракетні стрільби поруч з Кримом. А вже сьогодні, 30 листопада, також стало відомо, що Росія перекинула в Крим зенітно-ракетний комплекс С300-ВМ.

Речник Міністерства оборони України з питань АТО Андрій Лисенко, коментуючи погрози Росії завдати ракетного удару у відповідь сказав, що незважаючи на всі заяви Кремля ЗСУ проводитимуть навчання на території України за планом.

Лисенко: «Що стосується якихось погроз, то вони не можуть перешкодити тим планам, які ЗСУ та конструктори військового озброєння проводитимуть на території суверенної України. Ніхто не буде нам вказувати, що нам тут робити».

Ближче до вечора, практично те саме було сказано в заяві РНБО.

Немає жодного сумніву: позиція України повністю погоджена з міжнародним правом, але ж все-таки країна – в тривожному очікуванні першого дня зими…

Звідси - два запитання: Наскільки все це небезпечно, та як потрібно реагувати на такі погрози Києву? Чи варто Україні відмовитися від навчань взагалі? 

Про це кореспондент Укрінформу запитав в експертів.

Іван Якубець, командувач Аеромобільних військ України (1998-2005), член експертної ради Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння, полковник запасу:

Мене дивує, що ми не проводили раніше подібних навчань

«Відмовлятися від навчань не потрібно. Україна проводитиме їх згідно з всіма міжнародними зобов'язаннями та договорами у своєму суверенному повітряному просторі. Мене дивує, що ми не проводили раніше подібних навчань, адже, дивлячись на те, що Росія вже три роки веде з нами неоголошену війну, Україні треба бути готовій до широкомасштабної агресії.

А щодо погроз Кремля, то, я думаю, що їхні заяви означають лиш одне: Росія в черговий раз хоче ввести всіх в оману. Тобто, Росія робить це для того, аби виправдати необгрунтоване розгортання своїх військ біля кордонів з Україною. А саме: в Білорусії, а також на Харківському, Чернігівському, Донецькому і Кримському напрямках».

Юрій Радковець, віце-президент Незалежного аналітичного центру геополітичних досліджень «Борисфен Інтел», кандидат військових наук, генерал-лейтенант запасу:

Навчання провести, ще й в присутності військових аташе - європейських та з Росії

«Жодна країна не визнала анексію Криму. Відтак в плані міжнародного права кримський півострів залишається українським, а це означає, що повітряний простір над акваторією Чорного моря розповсюджуються українські закони. Відтак Україна, не порушуючи міжнародного права, може проводити на цьому напрямку навчання. Що стосується заяв російської сторони, то, на мою думку, це, по перше, залякування, а, по-друге – свого роду попередження: якщо там відбудеться якась провокація Кремля, то вони звинуватять нас і заявлятимуть, що попереджали.

Стосовно обіцянок збивати українські ракети, які, мовляв, загрожують польотам цивільної авіації, то я також не виключаю, що ця провокація може бути як додаток до затримання, так званих, «українських диверсантів» в Криму. Це робитиметься для того, аби перед Європою і США, перш за все, Трампом, показати, що Україна така не прогнозована, це взагалі не держава, бо вона не дотримується міжнародних правил тощо. Відомо, що в грудні/січні будуть прийматися рішення щодо подовження санкції. Тому ймовірність провокацій з російської сторони проти українських об’єктів, військових - існує.

Що в цьому випадку робити Україні? Нам потрібно продовжувати свою політику, в тому числі, по відношенню до Криму. І раз ми заявили про те, що плануємо провести навчання, то це питання, так би мовити, треба добити до кінця. Але з дотриманням усіх правил безпеки по лінії міжнародного сполучення, а також у присутності апарату військових аташе як європейських країн, так і Росії, щоб не допустити провокації.

Крім того, я вважаю, що Україні потрібно й надалі проводити подібні навчання, аби заявити перед усім світом, що це наша територія, це наш повітряний простір. Тобто чим більше ми це будемо робити, тим більше наші союзники і партнери в Європі та США звертатимуть увагу на те, що Крим – це Україна».

Мирослав Ліскович, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-