Мінські угоди не допустили великої конфронтації в Європі - Штайнмайєр

Мінські угоди не допустили великої конфронтації в Європі - Штайнмайєр

Укрінформ
Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр переконаний, що незважаючи на всі пробуксовки, Мінські угоди дозволили домогтися дуже важливого – не допустити виходу конфлікту за межі України на решту території Європи.

Про це він заявив, виступаючи у вівторок у столиці Німеччини на Шостому берлінському зовнішньополітичному форумі, повідомляє кореспондент Укрінформу в ФРН.

"Думаю, ми повинні знову і знову давати правильну оцінку: Мінські угоди не були врегулюванням конфлікту, але вони дали можливість "локалізації" конфлікту", - заявив міністр.

Штайнмайєр нагадав, що до моменту підписання угод, конфлікт на Донбасі загрожував перетворитися "в пожежу на всьому сході України" і навіть перерости в "більшу конфронтацію в Європі між Сходом і Заходом", далеко за рамками однієї лише України. Цьому вдалося запобігти.

Глава німецького МЗС зазначив надто повільні темпи реалізації угод і нагадав про постійні порушення перемир'я, але наголосив, що ситуацію таки вдається постійно брати під контроль і уникати серйозної ескалації. Головним завданням на найближчу перспективу дипломат назвав стабілізацію режиму припинення вогню. "Це складно, але у нас немає ніякої іншої можливості, крім як присвятити себе врегулюванню цих складнощів", - сказав він.

Пізніше в цей же день Штайнмайєр заявив журналістам, що сподівається на те, що з обох сторін є "досить відповідальності і здорового глузду", щоб домогтися поліпшення становища, але визнав, що "підстав для того, щоб бути задоволеним, ні в кого немає".

Зустріч у вівторок у Мінську він назвав вкрай потрібною. У тому числі і в контексті необхідності поговорити про те, чи є перспективи протягом найближчих тижнів все ж підготувати "дорожню карту", про що домовилися у жовтні на "нормандському саміті" у Берліні, "прояснити відкриті пункти і досягти взаєморозуміння".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-