У Польщі закликали Нідерланди не відмовлятися від асоціації з Україною

У Польщі закликали Нідерланди не відмовлятися від асоціації з Україною

Фото, відео
Укрінформ
Дев’ять неурядових організацій Польщі звернулися до парламенту Нідерландів із закликом погодитися на ратифікацію країною Угоди про асоціацію України з ЄС.

Відповідне звернення активісти передали перед посольством країни у Варшаві заступнику посла Нідерландів в Польщі, раднику-посланнику Рафаелю Варзі ван Кібеду, інформує власний кореспондент Укрінформу в РП.

“Ми хотіли б звернутися до суспільства і влади Голландії з більшим розумінням поставитися до вибору українського суспільства, оскільки Майдан не був першим проявом проєвропейських настроїв українського народу”, - заявив перед врученням звернення голландському дипломату один з підписантів звернення, голова Об’єднання українців у Польщі (ОУП) Петро Тима.

Він нагадав, що студентська молодь виходила на Майдан за європейські цінності ще в далекому 1990 році, а згодом були Помаранчева революція і Революція Гідності. 

“Це – певний цикл, який показує, що українське суспільство шукає свого шляху до Європи і бачить себе ментально серед народів Центрально-Східної Європи”, - наголосив Тима.

За його словами, українці та поляки, які підписали звернення, вважають, що цей процес треба завершити, а Україна в майбутньому повинна стати повноправним членом Євросоюзу. Голова ОУП зазначив, що українці як ніхто інший заслужили на те, щоб бути в ЄС, оскільки заради європейських цінностей вони три роки тому віддавали своє життя на Майдані.

“Ми закликаємо, щоб голландське суспільство відкинуло стереотипи, відкинуло російську пропаганду, яка представляє неправдиву інформацію про ситуацію в Україні, і у цей складний момент послала сигнал, що Європа є відкритою для України”, - наголосив Тима.

Після цього українська активістка Катерина Березовська зачитала перед присутніми текст звернення англійською мовою.

“Ми просимо вас підтримати Угоду про асоціацію між Україною та Нідерландами, які є важливим і шанованим партнером в Євросоюзі, і приєднатися до когорти 27 європейських партнерів з інших країн-членів, які вже висловили своє позитивне ставлення з цього питання”, - йдеться у тексті звернення.

Березовська також вручила голландському дипломату букет з 29 тюльпанів – один з символів Голландії як подяку голландцям, що вони дуже виважено підходять до вирішення цього питання. Вручення 29 тюльпанів саме 29 листопада є символічним нагадуванням, що саме у цей день три роки тому відбувався саміт “Cхідного партнерства” у Вільнюсі, на якому екс-президент Віктор Янукович відмовився підписати угоду по асоціацію України з ЄС. Активістка зауважила, цього разу вони не хотіли б почути негативну відповідь від європейських партнерів.

Після вручення звернення ван Кібед зазначив, що у грудні Рада ЄС проведе важливу зустріч у Брюсселі з приводу угоди про асоціацію, і він висловив сподівання, що рішення “буде позитивним для України”.

“Ми надішлемо це (звернення. – Ред.) в Нідерланди. Дякую за те, що ви прийшли сюди і представили звернення”, - зазначив дипломат.

Він додав, що між Україною і Нідерландами відносини є хорошими, а звернення буде уважно вивчено в Амстердамі.

Звернення до парламенту підписали Об’єднання українців у Польщі, фундації “Наш вибір”, Євромайдан-Варшава, Товариство друзів України, Спілка українських студентів в Польщі, Польсько-українська господарча палата, Громадський комітет солідарності з Україною, асоціація “За вільну Росію”, редакція часопису “Політична критика” та ряд фізичних осіб.

Як повідомлялося, уряд Нідерландів пообіцяв врахувати результати референдуму у країні, в якому за низької явки більшість виборців висловилася проти підписання владою Угоди про асоціацію з Україною. Уряд Нідерландів планує визначитися з власною позицією з цього приводу до 15-16 грудня, коли має відбутися засідання Європейської ради.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-