24 листопада: найголовніше за день

24 листопада: найголовніше за день

Укрінформ
В Брюсселі відбувся саміт Україна-ЄС: говорили про безвіз, реформи та боротьбу з корупцією. В Криму затримали чергового українського «шпигуна». Тимошенко принесла до НАБУ заяву на Гонтареву

06.10

Резолюція Європарламенту проти російської пропаганди. Путін назвав її «деградацією уявлень про демократію»

Про це повідомляє російське агентство ТАСС.

"Якщо таке рішення прийнято, це говорить про те, що ми спостерігаємо абсолютно очевидну деградацію в політичному сенсі цього слова, представлену в демократії в західному суспільстві", - заявил он.

Журналістів з РФ, які працюють у російських пропагандистських ЗМІ, що згадані у резолюції Європарламенту, Путін "привітав з тим, що вони проводять досить активно, результативно і талановито свою роботу".

«Укрінформ»: Путін досить оперативно відреагував на початок боротьби ЄС з агресивною російською пропагандою. Показово, що її поставили в один ряд із заявами ісламських терористів. Це початок нової інформаційної політики ЄС? Можливо, цей крок запізнився, але краще пізно ніж ніколи. В усякому разі російської брехні про Крим та Донбас стане менше в інформаційному просторі Європи.

10.20

Справа сина Мустафи Джемілєва. Хайсера визнали громадянином України і після звільнення він може залишити РФ

Російський суд скасував рішення про встановлення адміністративного нагляду щодо сина Мустафи Джемілєва Хайсера. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив його адвокат Микола Полозов.

"Рішення про встановлення адміністративного нагляду щодо Хайсера Джемілєва скасовано. Ключовий аргумент - визнання його органами Російської Федерації громадянином України без будь-яких обмовок", - написав він.

На думку адвоката, фраза в апеляційному визначенні: "після відбуття покарання Джемілєв Х. М. не має законних підстав для перебування на території Російської Федерації і підлягає відбуттю на територію іноземної держави", вселяє стриманий оптимізм.

"Тепер необхідно зустрітися з Хайсером в колонії. Останній день перед звільненням заручника", - зазначив Полозов.

«Укрінформ»: Здається, історія з сином Мустафи Джемілєва щасливо добігає кінця. Хайсер може невдовзі переїхати в Україну. А це значить, що окупанти Криму позбудуться одного з важелів тиску на лідера кримськотатарського народу.

10.45

В Криму затримали чергового українського «шпигуна». Він колишній співробітник штабу ЧФ

У Севастополі ФСБ РФ затримала колишнього співробітника штабу Чорноморського флоту Леоніда Пархоменка за підозрою в шпигунстві на користь України. Про це повідомляють "РІА Новості" з посиланням на ФСБ.

"За даними слідства, капітан другого рангу у відставці збирав секретні відомості щодо діяльності Чорноморського флоту. У ФСБ зазначили, що чоловік виконував завдання головного управління розвідки Міноборони України, куди і передавав здобуті дані", - стверджується в повідомленні.

Капітана другого рангу Пархоменка затримали 22 листопада. Йому загрожує до 20 років ув'язнення.

«Укрінформ»: Кримська шпигуноманія в розпалі. Пархоменко став шостим затриманим за останній тижні, кого звинуватили в роботі на українську розвідку. В Міноборони вважають, що ФСБ продовжує дурити увесь світ, вигадуючи усе нових українських «диверсантів» та «шпигунів». Таке враження, що ФСБ невдовзі пересаджає усіх військових пенсіонерів в Криму.

12.45

Україна в цьому році може не отримати кредити від ЄС та МВФ. Гонтарева каже, доведеться переглядати прогноз по резервах

Національний банк України прогнозує, що на кінець 2016 року обсяг міжнародних резервів НБУ має зрости до 17,5 млрд дол. за умови отримання кредиту від ЄС на 600 млн євро та кредиту від МВФ на 1,3 млрд дол. Про це на брифінгу у Нацбанку сказала голова НБУ Валерія Гонтарева, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Зараз наш прогноз по валютних резервах - 17,5 млрд дол. Цей прогноз включає в себе 600 млн від ЄС та 1,3 млрд від МВФ. Однак є ризики, що ми не встигнемо отримати ці кошти до кінця року, і нам доведеться переглядати прогноз по резервах",- сказала Гонтарева.

За прогнозами Національного банку, Україна у 2017 році може отримати 4 транші від Міжнародного валютного фонду на 5,4 млрд дол. "Наступного року за нашими прогнозами ми повинні отримати 4 транші МВФ на 5,4 млрд доларів і нам треба буде сплатити більш ніж 2,5 млрд за обслуговування наших боргів та вже повертати перший транш 1 млрд дол. програми, яка була започаткована в 2014 році. Наш прогноз по нашому поточному рахунку на наступний рік - мінус 2,9 млрд дол.", - сказала Гонтарева.

«Укрінформ»: Сьогодні міжнародні резерви України 15,5 млрд доларів і без кредитів вони суттєво зменшаться. За словами Гонтаревої, на макроекономічну стабільність впливає політична дестабілізація країни. В принципі, ніхто і не сперечається з цим. А от чого МВФ відмовляється з нами співпрацювати ніхто так і не пояснив. З одних джерел відомо, що МВФ вкрай розчарований тим, як Київ бореться з корупцією. Жоден гучний процес не доведено до кінця. Друга версія, в МВФ незадоволені тим, що уряд вирішив підняти мінімалку та пенсії вже після того, як міжнародні кредитори та Кабмін узгодили макроекономічні показники бюджету на 2017-й.

13.55

Безвіз для України. Президент Європарламенту назвав країни, які гальмують процес

Європарламент зробив усе можливе для прискорення скасування візового режиму для українських громадян, але нині деякі країни-члени ЄС гальмують просування переговорів. Про це заявив журналістам президент Європарламенту Мартін Шульц перед початком саміту Україна-СС у четвер у Брюсселі.

Він зауважив, що питання безвізового режиму для України нині залежить від Ради ЄС, від того, щоб країни-члени знайшли рішення. При цьому Шульц зазначив, що має інформацію про те, що деякі країни, зокрема Франція, Німеччина, Бельгія та Італія, не поспішають завершувати переговори щодо нового механізму призупинення безвізових режимів для всіх третіх країн.

«Укрінформ»: Здається, українцям потрібно заспокоїтись та не звертати увагу на потік новин щодо безвізу з ЄС. Він нікуди вже не дінеться від нас, хоча євробюрократи ще ті бюрократи. В питанні безвізу потрібно зважати, що європейці не проти України, вони швидше за реформи в середині самого ЄС. А саме ці внутрішні зміни і затягують усі переговори.

15.00

Луценко оголосив догану скандальновідомому прокурору Сусу. Він не вказав в декларації розкішне авто

Генеральний прокурор України Юрій Луценко за брехню в декларації та анкеті доброчесності оголосив догану заступнику начальника Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки ГПУ Дмитру Сусу. Про це йдеться у відповіді ГПУ на запит Центру протидії корупції, повідомили Укрінформу в ЦПУ.  

Догана оголошена за "порушення порядку подання декларації" та "подання недостовірних тверджень" в анкеті доброчесності прокурора. У відповіді ГПУ також вказується, що Луценко задовольнив заяву Суса "про дострокове припинення його повноважень на адміністративній посаді за власним бажанням".

«Укрінформ»: Раніше Дмитро Сус «засвітився» у протистоянні ГПУ з детективами НАБУ, де був одним з найактивніших учасників подій. Цього разу він забув вказати в анкеті доброчесності авто преміум класу Audi Q7 вартістю понад 900 тисяч гривень. Як з’ясували журналісти, формально авто належало його 85-річній бабусі. Звісно, бо Сус не міг пояснити де заробив гроші на таку дорогу машину. А в серпні цього року Сус взагалі заявив, що цей позашляховик у нього ніби то вкрали.

15.55

Тимошенко проти Гонтаревої. Лідер «Батьківщини» принесла заяву в НАБУ

Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко принесла до Національного антикорупційного бюро (НАБУ) заяву, в якій вимагає притягнути до кримінальної відповідальності голову Національного банку Валерію Гонтареву та керівника Фонду гарантування вкладів Костянтина Ворушиліна. Про це лідер партії заявила журналістам перед тим, які увійшла до НАБУ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Політик стверджує, що у результаті діяльності Гонтаревої штучно доведено до банкрутства 84 українські банки, які "поховали під своїми уламками майже 400 млрд грн, що належать українцям, фізичним особам та підприємцям".

Лідер "Батьківщини" також запевняє, що Фонд гарантування вкладів очолює бізнес-партнер Президента України Костянтин Ворушилін, який був співвласником "Міжнародного інвестиційного банку". "Крім того, ми підготували спеціальну заяву про вчинення кримінального правопорушення до СБУ саме тому, що ми не бачимо ніяких підстав, крім кримінальних, щоб збільшувати з 12% до 41% присутність у загальному банківському капіталі України банків, які представляють країну-окупанта", - додала Тимошенко.

«Укрінформ»: Юлія Тимошенко продовжує працювати на виборця та власний рейтинг. Поки що усі її заяви дуже нагадують старт дострокових парламентських виборів. Головна ціль лідера «Батьківщини» - голова НБУ та Президент України. На думку Тимошенко вони обвалили гривню, а гроші збанкрутілих банків вивели в офшори. Цікаво, як на подібні звинувачення відреагують в НАБУ.

16.50

Саміт Україна-ЄС. Порошенко каже про порозуміння з усіх питань, Туск – про безвіз до кінця року

Сьогоднішній саміт Україна-ЄС, у порівнянні з попередніми самітами, був найбільш змістовним, а порозуміння було знайдено по усіх питаннях порядку денного. Про це заявив Президент України Петро Порошенко під час прес-конференції у Брюсселі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Головне, що ми констатували - це незламна єдність та солідарність України та Євросоюзу. І завдяки цьому ми продовжуємо констатувати впевнений прогрес на шляху зміцнення нашого партнерства, зміцнення Асоціації між  Україною та Євросоюзом", - підкреслив Порошенко.

Як заявив Президент Європейської ради Дональд Туск, усі країни Євросоюзу чітко визнали, що Україна виконала усі критерії для скасування візових вимог, і це може статися до кінця року. При цьому він запевнив, що, незважаючи на деякі спекуляції, жодна з країн Євросоюзу, зокрема Франція, не блокує безвізовий режим для України.

Президент Європейської ради зазначив, що його інституція інтенсифікує роботу з Європарламентом щодо якнайшвидшого завершення переговорів про ухвалення нового механізму призупинення безвізових режимів з усіма третіми країнами, що є на сьогодні головною перепоною для безвізового режиму з Україною.

«Укрінформ»: Особливо цінною для нас є позиція президента Європейської комісії Жан-Клода Юнкера, який заявив під час саміту про візову лібералізацію, що «подальші її затримки неприпустимі». За його словами, безвіз повинні надати ще до кінця року. При цьому Юнкер висловлювався доволі емоційно та безкомпромісно.

Огляд Святослава Василика

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-