БПП пропонує узаконити статус зниклих безвісти

БПП пропонує узаконити статус зниклих безвісти

Укрінформ
Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко та народні депутати від фракції БПП Ірина Фріз, Марія Іонова та Ірина Луценко внесли на розгляд парламенту проект закону "Про правовий статус осіб, зниклих безвісти".

Про це інформує прес-служба політсили

"Відсутність належного регулювання правового статусу осіб, зниклих безвісти, є прогалиною чинного законодавства України, необхідність усунення якої загострилася у зв'язку зі збройним конфліктом в Автономній Республіці Крим та на сході України", - цитує зазначила Геращенко, презентуючи законопроект представникам міжнародних гуманітарних організацій.

За її словами, під час розробки законопроекту за основу було взято керівні принципи щодо осіб, зниклих безвісти, розроблені Міжнародним Комітетом Червоного Хреста.

Документ дає визначення поняття "особа, зникла безвісти" в контексті міжнародного гуманітарного права, закріплює права таких осіб та надає їм відповідний захист.

На переконання авторів, з прийняттям законопроекту, окрім вже існуючого поняття "безвісно відсутньої особи", що міститься у Цивільному кодексі України, законодавство України включатиме в себе також поняття "особи, зниклої безвісти", що є критично необхідним як у нинішній ситуації збройного конфлікту, так і у подальшому постконфліктному відновленні.

Законопроект закріплює право осіб знати про долю своїх зниклих родичів, а також визначає процедуру розшуку осіб, зниклих безвісти - від подання заяви про розшук і до його припинення.

Згідно з законопроектом, з метою розшуку осіб, зниклих безвісти, у зв'язку зі збройним конфліктом має бути створена Комісія з питань осіб, зниклих безвісти - орган, що відповідає за з'ясування долі та місцезнаходження таких осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-