22 листопада: найголовніше за день

22 листопада: найголовніше за день

Укрінформ
Справа Сущенка: СБУ внесла його у список з обміну. Поблизу Чонгара затримали двох кримських військових-зрадників. Масове отруєння на конкурсі «Перлина Кам’янця»: постраждало 74 людей, з них 66 дітей

06.55

США попереджає про теракти в Європі. В зоні ризику – святкові заходи, туристичні місця, транспорт

Терористичні угруповання "Ісламська держава" і Аль-Каїда планують теракти в Європі на період різдвяних і новорічних свят. Про це повідомляє Державний департамент США на своєму офіційному сайті.

"Терористи можуть застосовувати різноманітні тактики з використанням як традиційних, так і нетрадиційних видів зброї. Відомство закликає американських громадян, які планують провести канікули в Європі, бути особливо пильними при відвідуванні великих святкових заходів, туристичних місць, використовуючи громадський транспорт", - зазначили в Держдепі. Попередження дійсне до 20 лютого 2017 року.

«Укрінформ»: Попередження стосується і наших співвітчизників, які поїдуть до Європи на зимові свята. Насправді, подібна загроза останніми роками є завжди, але не варто на цьому зациклюватися. Налаштуймося на позитив і чітку роботу спецслужб. Врешті-решт, не дозволимо їм посіяти страх, а саме це головна мета усіх терористів.

09.40

Справа Сущенка. СБУ внесла його у список з обміну

Службі безпеки України наразі нічого не відомо про переговори щодо обміну заарештованого в РФ журналіста Укрінформу Романа Сущенка на затриманого в Рівному Віктора Павленка, якого звинувачують у роботі на російське ГРУ. Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" повідомив керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук.

"Поки що мені не відомо, щоб почалися якісь переговорні процеси, пов'язані із затриманим російським шпигуном (Павленком - ред.)", - сказав він. Згодом голова Служби безпеки України Василь Грицак заявиви, що Сущенко внесений у список з обміну, який складають в Об'єднаному центрі звільнення заручників, створеному в СБ України.

Водночас адвокат Сущенка Марк Фейгін розповів, що перспективи звільнення політв'язнів у Росії погані. "Жодного з утримуваних зараз політв'язнів не обмінюють, не звільняють. Перспективи їхнього звільнення погані. Це спрацювало один раз із Савченко, коли прізвища Єрофєєва, Александрова також з'явилися в ЗМІ, були розкручені до такої міри, коли незграбно було для Кремля відмовлятися від обміну. Можливо, і тут так вийде", - розповів Фейгін.

Адвокат також поділився інформацією про здоров'я Сущенка, сказавши, що самопочуття і настрій у нього гарні. "З його (Сущенка) здоров'ям все в порядку. Воно не викликає ніякого занепокоєння. Сам він налаштований досить добре. Він готовий терпіти і чекати, у нього з цим немає проблем", - сказав Фейгін.

«Укрінформ»: Обмін заарештованими і засудженими доволі специфічний процес, який прихований від зайвих очей і ЗМІ. Все що залишається нам, тиснути на російську владу, нагадувати світовій спільноті про українських політв’язнів  і сподіватися на добру волю людей, які приймають політичні рішення. Насправді, Росія сама зацікавлена у обмінах, подібні кроки хоч якось «відмивають» імідж Кремля.

10.50

Конкурс «Перлина Камянця» завершився масовим отруєнням. Постраждало 74 людей, з них 66 дітей

На Хмельниччині з гострою кишковою інфекцією госпіталізовано 48 дітей та 8 дорослих, які брали участь у Всеукраїнському фестивалі-конкурсі "Перлина Кам'янця" та проживали в готельно-ресторанному комплексі "Ксенія". Про це повідомляє прес-служба Головного управління Національної поліції України в Хмельницькій області.

Інформують, що попередній діагноз госпіталізованих - гостра кишкова інфекція середньої важкості, гострий гастроентероколіт. Стан здоров’я дітей та дорослих лікарі характеризують як задовільний.

Наразі правоохоронці з’ясовують причини отруєння учасників фестивалю. За цим фактом відкрито кримінальне провадження «Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням» Кримінального кодексу України.

Водночас, як повідомив голова Київської облдержадміністрації Олександр Горган, на київському залізничному вокзалі з потягу забрали 18 дітей з отруєнням. Діти є учасниками танцювального колективу "Галатея" з міста Бровари, і брали участь в конкурсі "Перлина Кам'янця" в місті Кам'янець-Подільський.  Дітей, яких госпіталізовано з потяга, відвезли до лікарень Броварів та Києва. Їх стан задовільний.

«Укрінформ»: Найгірше, що в січні цього року на Хмельниччині вже було масове отруєння дітей. Тоді в християнському таборі через харчове отруєння постраждало 20 осіб. Як бачимо, висновки ніхто не зробив. На щастя, і цього разу обійшлося без непоправного. Але тенденція економити на дітях та просто нехлюйські ставитись до власних обов’язків дуже погана.

12.10

Облога Алеппо. ООН повідомляє про сотні вбитих та тисячі людей у пастці

Бомбардування у східній частині Алеппо не припиняються з минулого вівторка. За останні кілька днів були вбиті сотні цивільних осіб. Про це членам Ради Безпеки ООН розповів Координатор надзвичайної допомоги ООН Стівен О'Браєн, додавши, що Сирія і Росія відкрили гуманітарні коридори для мирних жителів, але люди бояться ними скористатися, інформує Центр новин ООН.

"Заради точності і повноти надання інформації, дозвольте мені повідомити, що Російська Федерація неодноразово запевняла, що вона привела в дію свої повітряні сили та відновила авіаудари тільки в Ідлібі і Хомсі, але не над східною частиною Алеппо", - заявив О'Браєн.

За його словами, надходить інформація про інтенсивні авіаудари та артобстріли недержавних збройних угруповань, які контролюють окремі райони міста Алеппо. Вони почалися 15 листопада і здійснюються сирійськими урядовими силами.

Крім того, наголошується, що в східній частині міста не залишилося жодної лікарні, а останні запаси продовольства, завезені ООН, були видані ще 13 листопада.

«Укрінформ»: Дії Росії та урядових військ Сирії вже сьогодні класифікують як воєнні злочини. При цьому відповідальність за трагедію Алеппо має нести уся міжнародна спільнота. Насамперед, сили коаліції, які не змогли домовитись з Росією про порятунок цивільного населення зі східної частини міста. Загалом заручниками бойових дій в Сирії залишається майже мільйон мирних жителів.

13.30

Погроми на річницю Євромайдану. ОУН відхрестилася від Коханівського

Микола Коханівський, який був організатором вчорашніх погромів у Києві та представляється лідером "добровольчого руху ОУН", насправді не має жодного відношення до Організації українських націоналістів. Про це в ексклюзивному коментарі Укрінформу повідомив голова ОУН Богдан Червак.

"ОУН до вчорашніх подій у центрі Києва не має жодного відношення. Вони скоріше дискредитують ідею Майдану та ідею Української революції, аніж є відзначенням річниці Майдану. Вчорашні події аж ніяк не віддзеркалюють реальну ситуацію з оцінкою та значенням того, що відбулося три роки тому", - заявив Червак, коментуючи погроми двох будівель у центрі Києва.

Він висловив переконання, що подібні події "використовують вороги України, зокрема Москва, яка, як правило, їх анонсує, а потім використовує для пропаганди на своїх телеканалах".

Щодо Миколи Коханівського, який повів активістів з Майдану на штурм "штабу Медведчука", то, за словами голови ОУН, він не має жодного відношення до Організації українських націоналістів: "Вони лише використовують назву "ОУН", але ці люди до ОУН не мають жодного відношення.

«Укрінформ»: Розгромлені «офіс Медведчука» та відділення «Сбєрбанку» - дикунство, незважаючи ні на жодні обставини. Прикро, що вандали при цьому ще й прикривались Євромайданом. Як завжди, у таких випадках багато запитань до правоохоронців. Зокрема, хочеться почути як відповідатиме за свої вчинки Коханівський? Цей професійний провокатор вже не вперше використовує майданівські дати аби потрощити вікна та створити відповідну картинку для російського ТБ.

15.05

СБУ затримало двох військових-зрадників поблизу Чонгара. В України вони хотіли купити дипломи про вищу освіту

Затримані СБУ на адмінмежі з Кримом двоє зрадників-колишніх військовослужбовців Збройних сил України хотіли купити в Україні документи про вищу освіту, щоб потім стати офіцерами російської армії. Про це заявив на прес-конференції у вівторок голова Служби безпеки України Василь Грицак, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Контррозвідка СБ України провела спеціальну операцію, у результаті якої були затримані двоє колишніх військовослужбовців ЗСУ, що після анексії Криму зрадили присязі, яку давали на вірність українському народові, та перейшли на бік ворога. Затримані дезертири - Олександр Баранов та Максим Одинцов - служили у військовій частині №1100 10-ї морської авіаційної бригади ВМС України", - повідомив Грицак, коментуючи затримання двох кримських дезертирів.

"СБ України отримала інформацію, що зазначені колишні військовослужбовці, дезертири, спочатку їх було троє, хотіли провернути корупційну оборудку, отримати за гроші документи про (дійсно, росіяни тут праві) закінчення вищого навчального закладу. Ініціювали спілкування з певними особами з числа громадян України для цього і захотіли купити ці документи, щоб стати офіцерами вже російської армії. Для цього вони прибули на КПВВ "Чонгар", де мали зустрітися з кур'єром. Відслідкувавши пересування кур'єра, нам вдалося встановити місце знаходження зрадників", - повідомив він.

«Укрінформ»: Затримання військових-зрадників зайвий раз нагадає усім хто зрадив присязі в Криму – розплата неминуча. За інформацією СБУ, повернення зрадників на територію України не мало на меті винятково придбання фальшивих дипломів. Це була одночасно ще й спецоперація. Російська сторона хотіла викрасти кур’єра і, вочевидь, додати його до списку українських «диверсантів» в Криму.

16.10

Горішнім Плавням не повернули стару назву Комсомольськ. Суд відхилив позов міськради

Вищий адміністративний суд України 22 листопада відхилив позов Горішнєплавнівської міської ради до Верховної Ради про скасування перейменування Комсомольська. Про це повідомляє видання "Світанок Полтавщини" з посиланням на першого заступника міського голови Олександра Чуприну, який представляв у суді сторону заявника.

«На думку членів суддівської колегії Вищого адміністративного суду України постанова про перейменування Комсомольська в Горішні Плавні була правомірною. Обгрунтування відмови у письмовій формі суд повинен надати упродовж п'яти днів», - уточнив Чуприна.

«Укрінформ»: Триває повзучий саботаж та спротив закону про декомунізацію. Цього разу нагадав про себе Комсомольськ, що на Полтавщині. Там спочатку ігнорували перейменування міста. А потім, коли Інститут національної пам’яті та парламент прийняли рішення про Горішні Плавні, раптово почали пручатися і навіть швиденько узгодили з громадою нову назву – Святомиколаївськ. Не виключено, що міська влада просуватиме Святомиколаївськ й далі.

17.20

Погром на Одеській митниці. За версією активістів, це була «горіхова мафія»

Співробітники Малиновського відділу поліції Одеси допитують затриманих учасників погрому будівлі Одеської митниці, вчиненого сьогодні вранці двадцятьма особами. Як повідомило кореспонденту Укрінформу джерело у правоохоронних органах, за цим фактом розпочато кримінальне провадження за статтею про хуліганство.

Тим часом голова одеської ГО "Рада громадської безпеки" Марк Гордієнко повідомив у Facebook власну версію погрому митниці, передусім службового кабінету керівника митниці. «Зальотне ОЗУ з Києва, прикриваючись камуфляжною формою і гучною назвою «Смерч», вирішило в Одесі кришанути тему горіхів фірмочки «Санрайз». Патріоти Одеси багато разів пікетували митницю, вмовляли писати заяви начальників і заступників, але погроми не влаштовували. Ми собі у себе вдома такого не дозволяємо», - зазначив Гордієнко. Варто додати, що очолює всеукраїнську раду боротьби з корупцією «Смерч» Анатолій Будник. Всі учасники групи - воїни АТО.

Як повідомлялося, приблизно о 10 год. 40 хв. група людей в кількості 20 осіб, одягнених у камуфляжну форму, увірвалася в приміщення адміністративної будівлі Одеської митниц. Невстановлені особи, завдавши тілесних ушкоджень охоронцю, проникли на другий поверх будівлі, де розгромили один з кабінетів. На місце події негайно прибули співробітники ГУНП в Одеській області й перешкодили розвитку конфлікту. Усіх зловмисників доставлено до Малиновського відділу поліції. Наразі встановлюються особи правопорушників та обставини події.

«Укрінформ»: Одеська митниця просто джерело топових новин за останні дні. Спочатку гучно звільняється керівник митниці Юлія Марушевська, потім цю відставку демонстративно не приймає Роман Насіров (але призначає в.о. Олексія Василенка) і от цей погром. Швидше за все усі події пов’язані між собою. Так, за попередньою версією, погром – це реакція саме на призначення Василенка. Кажуть, він корупціонер і організатор тіньових схем.

Огляд Святослава Василика

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-