У Росії закінчуються гроші на війну. Чи то так здається?

У Росії закінчуються гроші на війну. Чи то так здається?

Аналітика
Укрінформ
Є хороші новини для України: в бюджеті РФ на найближчі три роки заплановано скорочення військових витрат. Але чи закінчиться від того війна – ось головне питання

Російський військовий угар не стихає, але вже очевидно, що воювати нема за що. Держдума прийняла найжорсткіший бюджет за останні роки - витрати скорочуються практично на всі програми. Найголовнішою гарною новиною є скорочення витрат на оборону - з нинішніх 4,7% ВВП до 2,8% у 2019 році.  Але при цьому в новому бюджеті зберігається безпрецедентно велика стаття «таємних видатків». Тобто, в обстановці, коли за російським витратами і впливом санкцій на економіку РФ, уважно стежать і всередині країни, і ззовні, цифри бюджету можуть бути просто «намальовані» для галочки. А у випадку необхідності – радикально відкориговані.

Російське бюджетування: забігаючи наперед

Держдума прийняла в першому читанні проект бюджету на найближчі три роки - 2017 рік і на плановий період 2018 і 2019 роки. Судячи з основних параметрів нового бюджету, російська економіка хоч і тримається на ногах, та як визнають російські економісти, в будь-який момент може впасти на коліна. Причина тому - санкції та низькі ціни на нафту.

Цього разу бюджет підготували знову на три роки, а не на один, як минулого року (виключний випадок – Авт.). Але це не означає, що справи пішли вгору. «Бюджет жорсткий і відповідає новим економічним реаліям», - сказав, представляючи документ в Держдумі, глава Мінфіну РФ Антон Сілуанов. Він зазначив, що документ можна вважати «прогнозованим», «надійним» і навіть «сприяючим зростанню». В основу бюджетних розрахунків росіяни заклали консервативну оцінку ціни на нафту в 2017 році в $40 за барель. Але чиновники не виключають і короткострокове падіння цін - до $15-20 за барель.

Оскільки крім нафти і газу, інших серйозних джерел для поповнення російської казни не спостерігається, то прогноз тамтешнього Мінекономрозвитку щодо зростання ВВП в 2017 році на рівні 0,6%, а в 2019 році - до 2,1%, може так і залишитися тільки на папері. На думку голови Рахункової палати РФ Тетяни Голікової, заплановані темпи росту ВВП можуть бути не досягнуті через низькі доходи населення і нестачу оборотних коштів підприємств.

За великим рахунком весь бюджет сформовано з урахуванням десятивідсоткового скорочення бюджетних асигнувань, передбачених на 2016 рік. Пріоритетними статтями витрат, як і раніше, залишаються загальнодержавні потреби, оборона, безпека і правоохоронна діяльність. Хоча частка витрат на оборону по відношенню до ВВП офіційно буде знижуватись. При цьому в новому бюджеті частка таємних видатків складає 17,1%. Чиновниками стверджується, що більшість із них не стосується оборони та безпеки. Але чому вони, в такому разі, таємні – не зрозуміло.

Витрати по розділу бюджету «соціальна політика», навпаки, будуть збільшені, але фінансування конкретних пріоритетних напрямків та програм в галузі освіти, охорони здоров'я та культури продовжать планомірно скорочувати (див. «Витрати на пріоритетні проекти»). Депутати із числа тих, хто не підтримав проект у першому читанні (а таких, як для російської Думи сенсаційно багато - аж 100!) вважають, що такий підхід загрожує країні катастрофою.

Включено ручні режими

Цікава особливість російського бюджету – наявність так званих умовно затверджених витрат (частина коштів, нерозподілених за конкретними напрямками, фактично - зарезервованих). У російського уряду є право залишати в бюджеті зарезервованими не менше 2,5% загальних видатків бюджету на наступний рік і не менше 5% загального обсягу видатків бюджету на другий рік планового періоду. Ці витрати згодом редагуються Держдумою.

До того ж проект бюджету передбачає подібні резерви для президента Володимира Путіна і прем'єр-міністра Дмитра Медведєву, і надає їм право на розподіл цих резервів на пріоритетні проекти. Резервування здійснюється по розділу «Загальнодержавні питання» і складає в 2017 році 127 млрд руб., в 2018 році - 128,1 млрд руб. і в 2019-му - 131,5 млрд руб. Ці гроші можна направити на «фінансове забезпечення непередбачених витрат за рішеннями президента і уряду», говориться в документах Мінфіну.

Іншими словами, у перших осіб Росії залишається купа можливостей для продовження фінансування своїх планів, всупереч усіляким бюджетам. А зниження войовничості з їх боку, нажаль, поки що не спостерігається.

Оксана Поліщук. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-