Кулеба про засудження Росії в ООН: 70% країн голосують, бо їх просто краще попросили

Кулеба про засудження Росії в ООН: 70% країн голосують, бо їх просто краще попросили

Укрінформ
Кількість та якість відданих за резолюцію ООН щодо ситуації з правами людини в окупованому Криму має стати предметом аналізу щодо глобальних коаліцій в українському питанні.

Про це у блозі на "Українській правді" написав Постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба.

"Всі пристрасті щодо кількості та якості голосів, відданих за резолюцію (ООН щодо Криму - ред.) чи проти неї - предмет сухого аналізу щодо складу глобальних коаліцій в українському питанні станом на зараз. Дивіться, вивчайте і сподівайтеся, що це контури лише дипломатичних коаліцій і до військових таки не вийде", - написав Кулеба.

Він нагадав, що участь у голосуванні взяли 172 держави, і, за словами дипломата, добре, якщо хоча б 30% з них голосували ідеологічно, тобто щиро засуджуючи або підтримуючи анексію Криму і порушення окупантом прав людини, насамперед кримських татар.

"70% голосували не щодо Криму, а щодо України чи Росії. Тому обидві країни вели кулуарну роботу на всіх рівнях, щоб схилити шальки терезів на свою користь, зіграти на відкритих і потаємних національних інтересах інших країн. Наш інструментарій впливу набагато менший за російський, але ми, на відміну від росіян, потрібний нам результат маємо", - підкреслив Кулеба.

На його думку, з цих 70% певному відсотку взагалі байдужі як Україна, так і Росія, їхні анексії, агресії і боротьба за свободу та нематеріальні цінності. "Вони проголосували так як проголосували, тому що їх просто краще попросили. Є такі держави, довкола яких треба танцювати їх же народний танець, щоб вони проголосували за потрібне тобі рішення. Хто краще станцює, за того вони і проголосують", - зазначив Постійний представник України при Раді Європи.

На переконання Кулеби, заклики посилити роз'яснювальну роботу з тими країнами, хто проголосував проти або утримався, розказати їм краще і більше про проблему Криму важливі, щоб тримати українських дипломатів в бадьорому стані.

"Але будьмо реалістами: за майже три роки після початку окупації Криму і російських злочинів в Україні вже всі все зрозуміли. І визначилися з позицією. Працювати з усіма - це прагматично, але очікувати на масову міграцію з таборів "Проти" і "Утримався" - це наївно", - зауважив дипломат.

На його думку, перш ніж запитувати, чому при голосуванні у березні 2014 року за резолюцію стосовно територіальної цілісності України було віддано 100 "за", 58 "утрималися" і 11 "проти", а у листопаді 2016 року, відповідно – 73, 76 і 23, треба просто порівняйте тексти двох резолюцій.

"У 2014 році документ був про підтримку територіальної цілісності України. У цій резолюції Росія не згадується жодного разу. У 2016 році резолюція рясніє Росією. Це документ проти Росії, проти анексії нею Криму та проти її політики в окупованому Криму. Відчуйте різницю і зрозумійте дрейф низки держав в групу тих, що утрималися та голосували проти", - зазначив Кулеба.

Підсумовуючи, він зауважив, що всі ми маємо сприймати як належне: чим жорсткішими ми стаємо з Росією, тим меншою буде кількість голосів на нашу підтримку в Генасамблеї ООН.

"Але нам не потрібно, щоб нас всі любили. Нам потрібна кількість голосів, достатня для ухвалення рішень. Зараз – щодо засудження агресора, згодом – щодо деокупації Криму та Донбасу і врешті-решт – щодо юридичної відповідальності авторів і виконавців агресії та пов'язаних з нею злочинів. На все свій час", - резюмував дипломат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-