14 листопада: найголовніше за день

14 листопада: найголовніше за день

Укрінформ
Деканоїдзе та Марушевська подали у відставку. Молдова та Болгарія обрали проросійських президентів. «Ти чому досі не в тюрмі?» - Ляшко побився в Раді з Бойко.

07.40

Негода в Україні. Наслідки снігопадів ліквідовують 5 тисяч працівників

Через снігопади, хуртовини та ожеледицю протягом 12-14 листопада в Україні залишилися без світла 988 населених пунктів у 13 областях. Про це повідомляє прес-служба ДСНС.

До відновлення електропостачання залучено 209 аварійних бригад обленерго. До ліквідації наслідків негоди загалом залучено 4 тисячі 864 чоловік та 2 тисяча 251 одиниць техніки, у тому числі від ДСНС - 473 одиниць техніки та близько 1 тисяча 674 чоловік особового складу.

Найбільшу кількість снігового покрову, до 50 см, зафіксовано у Рівненській, Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Чернівецькій, Хмельницькій та Житомирській областях.

Через негоду в Івано-Франківській, Тернопільській і Чернівецькій областях України закрили школи і дитсадки. А у Львівській, Житомирській, Тернопільській, Хмельницькій областях обмежено рух великогабаритного транспорту. Також ПАТ "Укрзалізниця" повідомляє про затримку близько 30 поїздів через складні погодні умови.

«Укрінформ»: Можна вважати, що надзвичайники, відповідні дорожні служби та міські комунальники в цілому впорались зі стихією. Про неї попереджали і до неї готувались. Показником якісної роботи є те, що великий сніг не паралізував життя Києва зранку в понеділок.

10.00

На виборах президента Молдови перемагає Ігор Додон. Проросійський кандидат назвав асоціацію з ЄС помилкою

На виборах президента Молдови за результатами підрахунку більше 99% бюлетенів голова Партії соціалістів Молдавії Ігор Додон отримав більшість голосів (52,5%). Суперниця Додона – голова Партії дій і солідарності Майя Санду – отримала близько 47%. В очікуванні перемоги Додон виступив за федералізацію країни, назвав виведення російських військ із Придністров'я «провокацією» й зібрався з першим візитом до Москви. Про це він сказав в ефірі російського держканалу «Росія 24».

Відповідаючи на запитання, як вибудовуватимуться відносини з Україною, Додон сказав: «Це наші сусіди, сусідів не вибирають, із ними потрібно мати дружні сусідські відносини, так само як і з Бухарестом». Додон заявив, що підписання Угоди про асоціацію з ЄС стало «помилкою» й потрібно вибудовувати стратегічне партнерство з РФ.

«Укрінформ»: Дисциплінований виборець Додона (пенсіонери, бюджетники) забезпечив йому перемогу над розпорошеними силами проєвропейської Санду. Додон, який заявляв, що «Крим – це Росія», вже зібрався розігнати парламент, де прозахідна більшість. Також він хоче змінити Конституцію, аби отримати більше повноважень, і дати особливий статус Придністров’ю (молдовський аналог наших «ДНР» і «ЛНР»).

10.20

Підвищення терористичних загроз в Україні. Завтра у Києві під час акції банківських вкладників перекриють Хрещатик

У Києві через підвищений рівень терористичної загрози планується перекриття Хрещатика. Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" повідомив голова Головного управління Національної поліції Києва Андрій Крищенко.

"Ми воююча держава, у нас досить великий рівень терористичної загрози. Прогнозується значне скупчення людей, ми будемо проводити заходи, щоб нічого не трапилось і ніхто не постраждав. Зокрема, буде перекрита вулиця Хрещатик, буде проводитися поверхневий огляд, задіюватися металошукачі. Це стандартна процедура, думаю, що люди з розумінням до цього поставляться. Кінологічна служба і вибухотехніки будуть обстежувати місця масових заходів. Буде ще низка заходів координації з СБУ", - зазначив він.

При цьому Крищенко додав, що Хрещатик планують перекрити зранку 15 листопада.

«Укрінформ»: Завтра в столиці планується всеукраїнська акція протесту банківських вкладників. А це той випадок, коли краще перегнути палку (як, наприклад, під час літньої хресної ходи УПЦ МП), але не допустити заворушень чи навіть терактів. Так, у суспільстві є багато скепсису до усіх цих оприлюднених «Шатунів», втім можливість загострень в центрі Києва чи в Харкові не потрібно відкидати.

11.40

Бійка Бойка і Ляшка. Парубій назвав це замовленням Кремля

Співголова фракції "Опозиційний блок" Юрій Бойко та лідер "Радикальної партії" Олег Ляшко побилися під час засідання Погоджувальної ради. Як повідомляє кореспондент Укрінформу, під час виступу лідер радикалів нагадав Бойку його поїздки до Москви та ще низку інших фактів співробітництва з росіянами.

"Бойко з Льовочкіним їздять по московських обкомах, інструкції отримують у Кремлі, інші їздять по брюссельських обкомах. У мене, до речі, питання до СБУ, чому вони їздять по москвах і досі не в тюрмі", - сказав він.

Після цього Бойко вдарив в обличчя Ляшка і останній мало не впав. Народні депутати, присутні на Погоджувальній раді втрутилися в бійку і розчепили їх.

Згодом голова Верховної Ради Андрій Парубій дав доручення Комітету з питань регламенту розібратися з ситуацією, яка склалася у зв'язку з бійкою Бойка з Ляшком. За його словами, регламент ВР передбачає різні форми покарань за подібну поведінку народних депутатів. Парубій переконаний, що ця бійка є одним із пунктів плану Кремля щодо дестабілізації ситуації в Україні.

Сам Бойко заявив, що йому байдуже на слова Парубія, який звинуватив його у реалізації сценарію Кремля, і вибачатися перед Ляшком він не збирається.

«Укрінформ»: Шоу від українського «Бійцівського клубу» в Раді триває. В принципі зауваження з вуст Ляшка були слушними. І про Москву, і про вивіз лісу. І тут логічно аби на питання Ляшка «Чому він досі не в тюрмі?» відповіли в генпрокуратурі та СБУ.

13.45

Відставка Марушевської.  Причина – їй заважали проводити реформи

Керівник Одеської митниці Юлія Марушевська та її заступник Семен Кривонос подали заяви про звільнення з посад. Про це Марушевська заявила на скликаній прес-конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я прийшла на цю посаду, щоб міняти країну, втілити ідеали Євромайдану. Але за рік моєї роботи, на жаль, ми не змогли створити нічого нового. Це був час постійної боротьби з системою, яка чинила опір реформам. Мене не цікавить посада глави митниці, це не моя кар'єра, я хочу міняти країну, тому сьогодні я звільняюся", - заявила Марушевська.

За її словами, "причина подачі заяви - перешкоди, які створював керівник ДФСУ Роман Насіров при спробах проведення реформ", якого Марушевська вважає причетним до багатьох корупційних схем.

«Укрінформ»: У протистоянні Марушевська – Насіров очікувано програла глава одеської митниці. Її нововведенням (гаряча лінія, проект – Відкритий митний простір) не вистачило підтримки на найвищому рівні. Натомість, знайшлись «доброзичливці», які неодноразово підставляли її. Відставка Марушевської читалась після того, як Одещину залишив губернатор Саакашвілі. Швидше за все, тепер чекаємо на появу Марушевської в новому політичному проекті Саакашвілі.

14.40

Вибори президента Болгарії. І тут переміг проросійський кандидат – соціаліст Румен Радєв

Перемогу на президентських виборах у Болгарії здобув кандидат від Болгарської соціалістичної партії, генерал-майор у відставці Румен Радєв – за нього проголосували 59,35% виборців. Такі дані оприлюднила Центральна виборча комісія, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Після обробки 99,33% протоколів Румен Радєв набрав 59,35% голосів виборців, а спікер Парламенту Цецка Цачева – 36,17%. Проти всіх проголосували 4,48% виборців», - заявили в Центрвиборчкомі.

«Укрінформ»: Крім Молдови, Кремль посилює свій вплив і в Болгарії. Тут також програв лідер західного вектору і також жінка – Цецка Цачева. Радєв зіграв на розчаруванні і роздратуванні більшості болгар. Вони перестали вірити проєвропейським політикам, які були останні роки при владі і запам’ятались корупцією та скандалами. Крім того, на Радєва зробив ставку і російський капітал. А він має суттєвий вплив у Болгарії, насамперед, на ЗМІ.

15.00

Деканоїдзе йде у відставку. Вона жалкує, що так і не змогла подолати корупцію

Глава Національної поліції України Хатія Деканоїдзе подала у відставку. Про це вона сказала в ході прес-конференції, передає кореспондент Укрінформу.

"Мої повноваження і воля не були достатніми для різких змін, моя функція виконана і у зв'язку з цим я заявляю про свою відставку", - заявила Деканоїдзе. При цьому вона зазначила, що стала першою в історії України цивільною і політично незалежною особою, яка очолила правоохоронний орган. "Ми не працювали на публіку, багато із зробленого нами залишалося непоміченим", - сказала Деканоїдзе.

За її словами, за рік була розроблена і введена нова структура Національної поліції, яка стала основою для створення нового державного інституту, також вперше за історію правоохоронних органів була проведена тотальна переатестація. При цьому Деканоїдзе визнала, що за відповідний період керівництву Нацполіції не вдалося очистити відомство від корупції.

Виконувати обов'язки голови Національної поліції України буде Вадим Троян. Про це у Facebook повідомив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков. Натомість сама Деканоїдзе заявила, що не бачить Трояна наступним на цій посаді. "Обирати нових кандидатів - це не моя прерогатива. Але я не бачу, що Вадим Троян - це політично незаангажована людина", - сказала вона.

«Укрінформ»: Масштабна перебудова в правоохоронних структурах, на жаль, супроводжувалась потужним інформаційним спротивом та очікуваним зростанням (на 23%) злочинності. Кримінал точно вловив перехідний період, через що побільшало число збройних пограбувань та квартирних крадіжок. Не виключено, що як і Марушевську, Деканоідзе ми побачимо в політичному проекті Саакашвілі.   

16.20

Безвіз для України. На думку дипломатів, гальмують процес Франція, Німеччина та Бельгія

Незважаючи на те, що українська влада виконала усі 144 критерії Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму, деякі європейські країни, передусім Франція, Німеччина та Бельгія, намагаються загальмувати надання безвізового режиму Україні. Про це кореспондентові Укрінформу повідомив високопоставлений співрозмовник у дипломатичних колах.

"Україна виконала усі критерії щодо безвізового режиму, однак деяким країнам ЄС нецікаві наші успіхи. Передусім, це стосується Франції, Німеччини та Бельгії, які намагаються знайти якусь зачіпку, щоб використати її як претекст для ненадання Україні безвізового режиму з Євросоюзом", - зазначив дипломат.

За його словами, причини такої поведінки пов'язані з внутрішньополітичною ситуацією в цих країнах, де питання міграції є дуже чутливим. З огляду на це, французи та німці зацікавлені відкласти введення безвізового режиму до проведення виборів (президентських у Франції весною та парламентських у ФРН восени 2017 року).

"Хтось з неурядових організацій в Україні, наприклад, заявив про проблеми у боротьбі з корупцією, і відразу ж, на переговорах у Брюсселі французький чи німецький представник про це говорить. Мовляв, є проблеми, хай Єврокомісія підготує нову доповідь про виконання Україною Плану дій щодо візової лібералізації. А це ще десь півроку може зайняти", - зазначив співрозмовник.

«Укрінформ»: Навіть якщо 24 листопада під час саміту Україна – ЄС безвізовий режим не приймуть, то нам не варто ставати у позу ображених. Усі знають, скільки у нас ще проблем, і які сили чинять шалений спротив. І не варто все зводити до підступності Москви: Євросоюз переживає найбільшу внутрішню кризу за часи свого існування.

17.10

Спалений прапор України у Варшаві. Київ надіслав ноту протесту

Польське зовнішньополітичне відомство отримало дипломатичну ноту від України у справі спаленого 11 листопада у Варшаві прапора України. Про це у Твіттері повідомила речниця МЗС Польщі Йоанна Вайда.

“МЗС підтверджує, що отримало сьогодні дипломатичну ноту української сторони. Поліція розслідує обставини інциденту 11 листопада”,- написала Вайда. У коментарі агентству речник варшавської поліції повідомив, що передасть зібрані документи до прокуратури найближчим часом, можливо вже у понеділок.

«Укрінформ»: Навіть роздута до крайнощів витівка кількох дурнів під час польського «Маршу незалежності» не повинна погіршувати стосунки країн та людей. Звичайно є сили, які хочуть посварити Україну та Польщу, але подібні дрібні провокації це вже позаминулий день пропаганди.

Огляд Святослава Василика. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-