В ОБСЄ позитивно оцінили законопроект

В ОБСЄ позитивно оцінили законопроект "Про Вищу раду правосуддя"

Укрінформ
Експерти Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) позитивно оцінили законопроект "Про Вищу раду правосуддя" (№5180), який підготовлений Радою з питань судової реформи і поданий Президентом України на розгляд Верховної Ради України.

Про це повідомляє прес-служба Глави держави.

"Проект Закону України "Про Вищу раду правосуддя» в наданій редакції є позитивним, його положення - належним чином сформульованими. Його прийняття стане важливим кроком на шляху імплементації змін до Конституції України в частині правосуддя та створення справді незалежної судової системи в Україні", - йдеться у висновку Координатора проектів ОБСЄ в Україні в рамках експертної підтримки реалізації судової реформи.

Національний радник з юридичних питань, керівник відділу верховенства права Координатора проектів ОБСЄ в Україні Олександр Водянніков зазначив, що схвалення Верховною Радою змін до Конституції в частині правосуддя - "історія успіху не тільки України, але й Європи".

У свою чергу, заступник Глави Адміністрації Президента України та координатор Ради з питань судової реформи Олексій Філатов висловив вдячність експертам ОБСЄ за високу оцінку та висловив сподівання, що найближчим часом проект закону "Про Вищу раду правосуддя" "знайде підтримку і в сесійній залі парламенту".

Експерти ОБСЄ наголошують, що роль Вищої ради правосуддя є ключовою для забезпечення незалежності, безсторонності, доброчесності та професіоналізму суддів. Проект є значним кроком уперед у питанні забезпечення незалежності і відповідальності судової влади: "Особливе значення мають положення проекту, спрямовані на деполітизацію роботи Вищої ради правосуддя (ВРП), забезпечення більшості членів ВРП з числа суддів чи суддів у відставці, обраних самими суддями, встановлення процесуальних гарантій справедливої процедури розгляду дисциплінарних справ".

Водночас, законопроект передбачає утворення дисциплінарних палат з членів ВРП для розгляду справ щодо дисциплінарної відповідальності суддів та прокурорів. Експерти привітали запровадження автоматизованої системи розподілу справ та визначення доповідача під час дисциплінарного провадження, зазначивши, серед іншого, що "пропонований підхід визначення доповідача є важливою новелою і має бути підтриманий".

Окрім того, за словами експертів, законопроект є "досить якісно виписаний, достатньо деталізований і чіткий".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-