Рада не здолала вето на приватизацію гуртожитків

Рада не здолала вето на приватизацію гуртожитків

Укрінформ
Народні депутати не змогли подолати вето Президента на закон про приватизацію гуртожитків, що уточнює окремі положення передачі гуртожитків у власність територіальних громад.

За пропозицію подолати вето глави держави проголосували лише 188 народних обранців, а за направлення на доопрацювання - 266, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Закон був ухвалений 20 квітня цього року й регулює правові, майнові, економічні та інші питання щодо особливостей забезпечення реалізації конституційного права на житло громадян, які за відсутності власного житла тривалий час на законних підставах мешкають у гуртожитках. Нормативно-правовий акт передбачає, що громадяни та члени їх сімей, на які поширюється дія цього закону, мають право на приватизацію житлових приміщень у гуртожитках, що перебувають у власності територіальних громад і можуть бути приватизовані за рішенням місцевої ради.

Президент не підписав ухвалений парламентом закон і направив до Верховної Ради свої пропозиції. Так, він зауважив, що даний закон містить норми, які можуть призвести до порушення конституційних прав громадян.

Глава держави наголосив, що ухваленим нормативно-правовим актом до категорії громадян, на яких не поширюється дія закону, віднесено громадян, які мешкають у гуртожитку, але не перебували в трудових відносинах з підприємством чи організацією, які надали їм право проживати в гуртожитку, або мешкають у гуртожитку без офіційної реєстрації місця проживання. 

На думку Президента, у такий спосіб встановлюються обмеження щодо реалізації права на приватизацію жилих приміщень у гуртожитку залежно від наявності трудових відносин з підприємством, що не відповідає конституційному принципу рівності громадян.

Крім того, він додав, що законом передбачається, що житлова площа гуртожитку надається одиноким громадянам і сім'ям, які мають право проживати в гуртожитках, за рішенням адміністрації підприємства, установи чи організації або органу місцевого самоврядування, яким належить гуртожиток, проте в чинній редакції Житлового кодексу, ані в законодавчих актах не визначено категорію осіб, які мають право проживати в гуртожитку.

Також Президент підкреслив: згідно закону, дія нормативно-правового акту не поширюється на гуртожитки, побудовані або придбані за радянських часів, однак часовий період «за радянських часів» у законі не визначено, що, за словами глави держави, «дозволяє довільно трактувати наведену вимогу».

Президент також наголосив, що в законі містяться й інші норми, які суперечать чинному законодавству та Конституції України й запропонував парламентаріям відхилити його. 

У свою чергу, Голова Верховної Ради Андрій Парубій зазначив, що направлення закону на доопрацювання в профільний комітет дозволить в найкоротший термін винести доопрацьований проект нормативно-правового акту до сесійної зали з метою врегулювання питання приватизації гуртожитків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-