Новіков розповів, як допоміг Савченко потрапити в Москву

Новіков розповів, як допоміг Савченко потрапити в Москву

Укрінформ
Колишній адвокат Надії Савченко Ілля Новіков повідомив, що це він допоміг потрапити їй у Москву на суд у справі українців Миколи Карпюка і Станіслава Клиха.

Про це він сказав сьогодні в Києві на прес-конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я потрапив у складну ситуацію, я знав, що вона збирається в Росію. І якби я сказав: Надіє, їдь як хочеш, я вмиваю руки, і вона б поїхала, її заарештували або вбили, або все що завгодно, з мене відповідальність ніхто за цю історію не зняв би. Я б відповідав у будь-якому разі - допоміг я їй чи ні", - сказав Новіков.

Він повідомив, що 11 жовтня у Страсбурзі він був на сесії ПАРЄ, де була і Надія Савченко як депутат. Саме тоді вона попросила Новикова про допомогу потрапити в суд до Карпюка і Клиха.

"Я намагався її відмовити, але (якщо пам'ятаєте всі історії з голодуванням - її тоді не можна було відмовити і зараз, якщо вона вирішила) відмовити її було неможливо", - сказав Новіков.

Він зазначив, що намагався Савченко вмовити і через її сестру Віру, яка має у неї авторитет, але не вдалося. Тому Новіков повідомив, що він розробив концепцію, за якою Савченко мала прилетіти в Мінськ і після цього на машині потрапити в Російську Федерацію.

Новиков зазначив, що паспорт Савченко після її звільнення не повинен був потрапити у базу іноземців, яким заборонено в'їзд у Росію. За його словами, так і вийшло, в Мінськ вона прилетіла, і ніхто її не затримав. Після цього Савченко на машині вирушила в Російську Федерацію. Водій "працював у темну", він не знав, що везе Савченко, проте на кордоні з Російською Федерацією Надію впізнав прикордонник. Новіков пояснив, що затримати він її не міг, оскільки у базі її не було, але і впустити в Росію відповідно теж не міг. Після цього через три години Савченко повідомили, що через цей пункт пропуску не пустять.

"У результаті я взяв їй квиток на літак у Москву, і вона прилетіла з Мінська в Шереметьєво вранці. Її пустили без зайвих розмов, вони були готові до того, що вона приїде", - сказав Новиков.

Він висловив сумнів, що приїзд Савченко узгоджувався на рівні ФСБ.

"Я скептично до цього ставлюся, думаю, що її в'їзд вирішувався на середній інстанції, можливо прикордонної служби. Я так думаю, оскільки про Савченко ЗМІ дізналися набагато пізніше, камери стали з'являтися тільки в суді, коли стало відомо із соцмереж, що вона приїхала", - сказав Новіков.

Він зазначив, що про приїзд Савченко знав тільки він, Ілля Яшин і ще одна людина, ім'я якої він назвати не може.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-