Нардеп пропонує можливий шлях звільнення українських політв'язнів з РФ

Нардеп пропонує можливий шлях звільнення українських політв'язнів з РФ

Укрінформ
Народний депутат Світлана Заліщук вважає, що Україна має зробити подання до Міжнародного кримінального суду із зібраними фактами, які підтверджують порушення Росією прав політв'язнів.

Про це вона сказала на прес-конференції в п'ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Подання до Міжнародного кримінального суду, що підтверджують злочини проти людяності з боку РФ, які ведуть на самий верх, це може бути шляхом для того, щоб звільнити наших політв'язнів", - зазначила Заліщук.

За її словами, це може спростити звільнення українських політв'язнів як у РФ, так і в Криму.

У свою чергу, голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук зауважила, "що існує велика юридична різниця, яка абсолютно не має фактичної доказовості, між незаконно засудженими  і незаконно засудженими за так звані "шпигунські справи".

Це стосується засудженого в Росії Валентина Виговського, та нещодавно затриманого у Москві кореспондента Укрінформу Романа Сущенка.

Вона нагадала, що розгляд цих справ відбувається в закритому режимі, з адвокатів взяли підписки про нерозголошення, до матеріалів справ доступу немає. І тому, на думку Матвійчук, щодо цих справ дуже потрібна підтримка на міжнародному рівні.

Як повідомляв Укрінформ, родичі ув'язнених та народні депутати, активісти та адвокати українців звернулися до Адміністрації Президента, СБУ, Ради національної безпеки та оборони, Міністерства юстиції та Міністерства закордонних справ з вимогою призначити особу чи інституцію, відповідальну за переговорний процес у питанні звільнення українців, яка звітуватиме перед родичами та адвокатами щодо прогресу в переговорах, а також регулярно звітуватиме перед громадськістю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-