Чергові антикорупціонери на підході

Чергові антикорупціонери на підході

Аналітика
Укрінформ
В Україні створено ще й комітет для протидії корупції в оборонному секторі

Міжнародні експерти, громадські діячі та журналісти створили комітет для боротьби з корупцією в оборонному секторі. Назва йому – НАКО. Про це йдеться у повідомленні Незалежного Антикорупційного комітету з питань оборони.

Журналістам агентства стало цікаво, що принципового додасть новостворений орган до решти різнокаліберних антикорупційних структур, адже у прес-релізі Незалежного Антикорупційного Комітету окрім, «боротиметься з корупцією в оборонній сфері», іншої інформації не багато.

На прохання Укрінформу про специфіку НАКО розповів голова Правління Centre UA, спів ініціатор руху «Чесно» та колишній Віце-прем’єр-міністр з питань європейської інтеграції та глава Адміністрації Президента Олег Рибачук.

НАКО: що це за орган такий?

Відповідаючи на запитання кореспондента, Олег Рибачук сказав, що Незалежний Антикорупційний комітет з питань оборони (НАКО), який буде здійснювати аналіз корупційних ризиків і механізмів для моніторингу у сфері безпеки та військової допомоги є спільним проектом Програми протидії корупції у сфері безпеки і оборони Тrаnsраrеnсу Іntеrnаtiоnаl (TI-DSP), яка базується в Лондоні, і TI України, а також підтримки Міністерства закордонних справ Нідерландів

Рибачук: «НАКО – це неурядова організація, але співпрацювати з органами влади ми будемо. Фінансування комітет отримує від нідерландського уряду, який виступає в якості представника Європейського союзу. Комітет складається із шести членів: трьох українських – я (Олег Рибачук), Севгіль Мусаєва, Володимир Огризко, а також трьох іноземців. Це висококваліфіковані люди, які мають величезний досвід боротьби з корупцією в Афганістані, Гватемалі і Палестині. Лише один словенець Драго Кос чого вартий. Думаю, усі чули про GRECO – групу держав Ради Європи проти корупції? Так от, він був президентом цієї організації, а зараз - діючий голова робочої групи з питань хабарництва ОЕСР. Щодо другого члена колегії Джеймса Вассерстрома (США), то він спочатку працював по антикорупційній програмі в Косово, а потім в Афганістані. Також до комітету увійшов генерал-полковник Британської армії Тімоті Еванс, який ще близько тижня обійматиме посаду командуючого силами швидкого реагування НАТО. Отже, троє українців і троє іноземців – склад комітету. Зараз ми формуємо секретаріат, який буде готувати матеріали, будувати комунікації, робити дослідження, а також здійснюватиме моніторинг».

Як саме збирається НАКО боротися з корупцією в українській армії?

У прес-релізі Незалежного Антикорупційного Комітету зазначено, що «головними напрямками роботи комітету будуть: аналіз та оцінювання заходів щодо подолання корупції в сфері оборони, створення дієвих рекомендацій, регулярне звітування перед українцями та українською владою, сприяння зміцненню та прозорості підзвітній структурі».

Крім того, планується, що вже в цьому році військовослужбовці та цивільні громадяни в анонімному порядку зможуть повідомляти до Незалежного Антикорупційного Комітету про випадки корупції.

Щось схоже вже є у НАБУ, де також закликають громадян повідомляти про корупцію.

Відтак кореспондент агентства запитав в пана Рибачука, як саме члени новоспеченого органу будуть боротися з корупцією в оборонній сфері? Співголова НАКО повідомив, що у грудень поточного року члени комітету мають намір обговорити ряд ключових питань з міністром оборони України Степаном Полтораком. Про що говоритимуть Рибачук не конкретизує, але каже, що розмова буде серйозна.

Рибачук: «Минулого тижня ми провели наше перше засідання, яке було організаційним. Ми вирішили, що збиратимемося не менше чотирьох разів на рік. Крім того, наша група проводитиме зустрічі з ключовими зацікавленими сторонами в Україні. Наприклад, у грудні плануємо провести повноцінну зустріч з міністром оборони Степаном Полтораком на якому обговорюватимемо практичні речі. Мета групи, використовуючи глобальний досвід TI, наших західних партнерів, а також українських учасників, вплинути на викорінення корупції з оборонної сфери та домогтися якнайшвидшого здійснення реформ. Ми знаємо, що реформи в Україні відбуваються під впливом двох факторів: зовнішнього і внутрішнього – тиску зі сторони Заходу і українського суспільства відповідно. Відтак НАКО займатиметься викриттям глобальних корупційних непрозорих схем у секторі Міноборони. Безумовно, наша робота має зацікавити і президента Петра Порошенка, і Міністра оборони Степана Полторака, які сприятимуть викоріненню корупції з оборонної сфери, бо на кону стоїть їх репутація».

Співголова НАКО також підкреслив, що одним із першочергових завдань комітету – є аналіз бюджету оборонного сектору.  

Рибачук: «Напевно, одним із перших завдань секретаріату – подивитися, що собою являє бюджет українського оборонного сектору. Я вважаю, це ключове питання. Ми маємо знати,  на що витрачаються публічні кошти. Саме тут нам знадобиться досвід наших американських і європейських партнерів - те, якими інструментами вони мінімізують можливість безконтрольно, безвідповідально, а часто корупційно використовувати гроші українців».  

Створення НАКО, рівень його представництва і джерела фінансівання діяльності – все це вкотре переконує, що Захід зацікавлений в подоланні корупції в Україні, і для цього робитиме усе можливе. Звичайно, в цьому нема нічого поганого. Тільки от напрошується питання: скільки їх, взагалі, потрібно - антикорупціонерів? Невже найближчим часом в Україні схожі органи з’являться при МОЗ і Міносвіти, а потім, скажімо, в лікарнях, школах тощо, адже ці структури також прогнили корупцією.

Мирослав Ліскович. Київ. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-