Є ризик, що справа про злочини проти Майдану розвалиться у суді - адвокат

Є ризик, що справа про злочини проти Майдану розвалиться у суді - адвокат

Укрінформ
Реорганізація Департаменту спеціальних розслідувань, який займався у Генеральній прокуратурі «справами Майдану», може призвести до того, що нічого із попередньо напрацьованого у кримінальному провадженні щодо екс-президента Януковича і його оточення не забезпечить обвинувального вироку в суді.

Про це у вівторок на брифінгу заявила адвокат родин Героїв Небесної Сотні Євгенія Закревська, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Чим загрожує те рішення, яке вчора озвучив Генеральний прокурор? Крім того, що в нас повністю руйнується вся ця взаємодія і центр розслідувань, припиняється навіть мова про те, що інші злочини, які ще не приєднані, які ще розслідуються, які ще не передали до цього Управління, взагалі будуть розслідуватися... Те, що було, фактично руйнується і ми отримуємо величезні процесуальні ризики того, що нічого із попередньо напрацьованого по відношенню до високопосадовців і головне - Януковича - не матиме свого результату у вигляді обвинувального вироку в суді», - сказала Закревська.

За її словами, такі ризики пояснюються тим, що процесуальне законодавство чітко обмежує термін тривалості досудового розслідування лише одним роком із моменту оголошення підозри, а якщо об'єднати в одну справу провадження, в яких залишився різний термін до завершення досудового розслідування, то загальна справа матиме найменший термін.

«Тобто якщо зараз об'єднати по всім тим епізодам різних високопосадовців включно з Януковичем по різним справам і отримати одну величезну справу, про яку говорив учора Юрій Віталійович (Луценко - ред.), то ми отримаємо термін розслідування близько 2-4 місяців, у який апріорі неможливо не тому, що там щось не дорозслідувано чи немає доказів, про це зараз навіть не йдеться, я говорю виключно про те, що технічно, фізично неможливо ознайомити і передати цю справу до суду в нормальні терміни, не говорячи вже до кінця року, і неможливо до кінця завершення терміну розслідування і неможливо до кінця завершення терміну заочного розслідування і судового розгляду, який зараз є, який встановлено законом і який спливає в квітні 2017 року», - зауважила адвокат.

У свою чергу батько загиблого Героя Небесної Сотні Устима Голоднюка, заступник голови громадської організації «Родина Героїв Небесної Сотні» Володимир Голоднюк висловив переконання, що протягом двох років роботи Департамент спецрозслідувань ГПУ продемонстрував свою ефективність, а із завершенням досудового розслідування щодо «справи Майдану» поспішати не можна.

«За 2 роки роботи Департамент довів, що він працює правильно і рухається в правильному напрямку, ефективно. Як би це нам не хотілося, щоб справи були негайно розслідувані й відправлені до суду, та навіть ми, батьки, потерпілі, прості абсолютно люди, об'єднані єдиним горем, зрозуміли, що злочин повинен бути не те що доведеним, а він повинен бути ідеально доведеним у суді, щоб ті, хто буде заочно осудженим, не змогли десь у Європейському чи іншому суді оскаржити рішення й гуляти та посміхатися», - підкреслив він.

Як повідомляв Укрінформ, 24 жовтня Департамент спеціальних розслідувань ГПУ на чолі з Сергієм Горбатюком, який займався «справами Майдану», було реорганізовано. З Департаменту виділено Управління з розслідування злочинів для завершення досудового слідства і передачі в суд «великої кримінальної справи» щодо екс-президента Януковича та його найближчого оточення. У Генпрокуратурі зазначили, що «велика справа» стосовно Януковича включає багато епізодів, зокрема - узурпація влади, розвал економіки, послаблення обороноздатності країни та інформаційної безпеки, заволодіння державним майном - резиденцією «Межигір'я».

Водночас у Генпрокуратурі запевнили, що Горбатюк і надалі залишається керівником Департаменту спеціальних розслідувань, до складу якого входять 56 співробітників, і за цим Департаментом залишається розслідування та передача до суду справ щодо Майдану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-