"Формули Штайнмайєра" як такої немає, тривають дискусії – дипломат

Ексклюзив
Укрінформ
"Формула Штайнмайєра", яка нібито передбачає черговість проведення виборів на Донбасі та введення особливого порядку місцевого самоврядування, існує лише у визначеннях ЗМІ і не матеріалізована у конкретний документ. Дискусії за участю глав МЗС "нормандської четвірки" з метою надання конкретики пропозиціям міністра закордонних справ ФРН Франка-Вальтера Штайнмайєра тривають.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомило джерело у дипломатичних колах, близьке до переговорів у Нормандському форматі.

"Про таке визначення, як "формула Штайнмайєра" не знає і сам Штайнмайєр. Він сам посміявся, коли у розмові з ним було запитано про "формулу Штайнмайєра". Вочевидь, мова йде про дискусію під час зустрічі "нормандської четвірки" у Парижі, коли дискутували про те, як має набувати чинності закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО), про його поетапність", - повідомив високопоставлений співрозмовник.

Так званий "закон про особливий статус Донбасу" вже проголосований у Парламенті і підписаний Президентом. Він чинний. Точніше, поки чинна лише перша "пуста" стаття цього закону. Дія усіх інших статей закону – з 2-ї по 9-ту – обумовлена низкою умов, як то виведення російських військ, проведення чесних і вільних виборів відповідно до Конституції України та за стандартами ОБСЄ тощо. "Формула Штайнмайєра" якраз спрямована на те, щоб визначити, як набуватимуть чинності ось ці статті, на якому етапі, зазначив дипломат.

Наразі росіяни хочуть, щоб статті цього закону набули чинності у тимчасовому режимі відразу після закриття виборчих дільниць на території ОРДЛО, а повністю – після доповіді ОБСЄ щодо результатів виборів. При цьому незалежно від того, якого змісту буде доповідь ОБСЄ. "Путіна не цікавить, яка буде доповідь. Але для нас це важливо. Там має бути написано, що вибори були вільним та чесними, пройшли відповідно до стандартів ОБСЄ щодо проведення демократичних виборів. Якщо цього не буде, то закон втрачає свою чинність. Це ключове", - зазначив співрозмовник.

"Зараз тривають дискусії щодо поетапності введення в дію статей закону. Глави МЗС за участю "автора" цієї "формули" мають узгодити якусь конкретику. Ці узгодження мають увійти в "дорожню карту", де так звана "формула Штайнмайєра" становить лише невелику частину, - зазначило джерело.

Детальніше про зустріч у Берліні читайте на сайті Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-