20 жовтня: найголовніше за день

20 жовтня: найголовніше за день

Укрінформ
Результат зустрічі у «нормандському форматі»: на Донбасі буде озброєна місія ОБСЄ. Рада не бажає розглядати законопроект про спецконфіскацію. Клінтон знову обіграла Трампа під час теледебатів.

02.20

Зустріч у «нормандському форматі». ОБСЄ матиме нові пости та поліцейську місію

Всі учасники «нормандського формату» знову заявили про свою прихильність Мінському процесу, альтернативи якому немає. Про це сказав Президент України Петро Порошенко за підсумками переговорів на вищому рівні в Берліні, передає кореспондент Укрінформу в ФРН.

В ході берлінської зустрічі основна частина була присвячена всім складовим безпеки – режим припинення вогню, відведення військ, безперешкодний доступ СММ на всій окупованій території, у тому числі в місцях відведення техніки і неконтрольованих поки що ділянках українсько-російського кордону.

Порошенко запевнив, що сторони домовилися, що ніхто не буде заважати діяльності ОБСЄ для забезпечення підготовки до майбутніх місцевих виборів, коли ситуація з безпекою дасть можливість провести такі. На додаток до 3 пунктів, де вже постійно діють моніторингові пости ОБСЄ, найближчим часом будуть додані ще 4, причому Україна наполягає, щоб серед них було і Дебальцеве. «Це буде значно сприяти процесу деескалації», - упевнений Президент.

За його словами, не будуть залишені спроби "впровадити збройну поліцейську місію ОБСЄ, яка буде забезпечувати безпеку і під час виборів, і в перехідний період». Порошенко дав зрозуміти, що цього разу не проти висловилася навіть Росія. Зараз Україна очікує, що відповідні пропозиції від Німеччини як головуючої в ОБСЄ будуть винесені на обговорення організації.

«Укрінформ»: Як би того не хотіла Європа, але вибори на Донбасі сьогодні нереальні. В Берліні навіть не починали розмову про якісь терміни чи дати. Усі розуміють, що поки Росія не виведе війська, Україна не погодиться ні на які вибори. Тактичною перемогою України слід вважати те, що Путін готовий говорити про озброєну поліцейську місію ОБСЄ. Саме вона повинна не пускати на Донбас російську зброю та найманців крізь непідконтрольні нам ділянки кордону. Але то лише «по ідеї»...

07.30

Президентські вибори у США. Клінтон виграла і треті теледебати

Кандидат від Демократичної партії у президенти США Гілларі Клінтон отримала переконливу перемогу під час третіх, заключних теледебатів, над своїм суперником, республіканцем Дональдом Трампом. Розрив між кандидатами, за результатами опитування CNN, сягнув 13%.

52% людей, що спостерігали за дебатами, вважають, що кандидат від Демократичної партії мала суттєву перевагу над республіканцем. За Трампа проголосували лише 39%.

Це означає, що, згідно з результатами "моментальних опитувань" CNN (що відбуваються впродовж перших годин після трансляції), Клінтон виграла всі три тури теледебатів.

«Укрінформ»: Експерти радять не дуже звертати увагу на ці цифри, бо теледебати дивляться переважно прихильники демократів. Електорат Трампа себе покаже саме під час виборів. Щодо останнього раунду дебатів, то кандидати крутили заїжджені платівки і звинувачували один одного у брехні.

10.20

Битва за Алеппо. Росія направила до Сирії цілий флот

Російські військові кораблі біля берегів Норвегії перевозять винищувачі-бомбардувальники, які можуть посилити заключний штурм обложеного сирійського міста Алеппо. Про це повідомляє Reuters з посиланням на дипломата НАТО.

"Це не дружній порт заходу (сповіщення порту про готовність до прийому вантажу - ред.). Через два тижні ми побачимо крещендо (музичний термін, що означає поступове збільшення сили звуку - ред.) повітряних атак на Алеппо, як частину стратегії Росії, щоб оголосити перемогу там", - сказав дипломат.

Росія приводить у повну бойову готовність Північний флот і більшу частину Балтійського, що є найбільшим розгортанням військ з часів холодної війни, зазначає джерело.

«Укрінформ»: Путіну дуже потрібна «маленька переможна війна» і взяття Алеппо на таку роль підходить. Саме заради цього до Сирії прямує єдиний російський авіаносець «Адмірал Кузнєцов». А щоб не звинуватили у військових злочинах, в Алеппо оголосили «гуманітарну паузу» - мовляв, дали можливість залишити місто цивільним. Чи стане Алеппо містом «руской боєвой слави» та аргументом Путіна у діалозі зі США та ЄС? Не хотілося б.

11.20

Законопроект про спецконфіскацію. Рада його вкотре проігнорувала

Народні депутати відмовилися включити до порядку денного законопроект №5142 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення стягнення в дохід держави необгрунтованих активів». Як повідомляє кореспондент Укрінформу, Голова Верховної Ради Андрій Парубій двічі ставив це питання на голосування, при останньому голосуванні включення законопроекту до порядку денного підтримали лише 199 нардепів з мінімально необхідних 226 голосів.

Також нардепи відмовилися включити до порядку денного законопроект авторства Людмили Денісової № 5088 про додаткове фінансування програм соцзахисту населення і обороноздатності країни за рахунок конфіскованих коштів та коштів, отриманих і спрямованих до Державного бюджету від реалізації майна за рішенням суду за вчинення корупційного та пов'язаного з корупцією правопорушення.

Пропозицію включити цей законопроект до порядку денного підтримали лише 205 нардепів.

«Укрінформ»: Зрозуміло, що закон про спецконфіскацію суперечливий, але таке вперте ігнорування наводить на роздуми. Одна з версій – людям Януковча дають час вивести заарештовані кошти, які якраз і підпадають під спецконфіскацію. Ключові голоси тут у фракції БПП і президент зобов’язаний переконати своїх однопартійців підтримати цей законопроект.

12.05

Наслідки «закону Савченко». Аваков прогнозує хвилю злочинності

"Закон Савченко" є серйозним фактором нестабільності та криміногенної ситуації в країні. Про це вкотре заявив на колегії Міністерства внутрішніх справ України міністр Арсен Аваков, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Чинник нестабільності - так званий закон Савченко, який передбачає звільнення з місць ув'язнення близько 50 тисяч засуджених злочинців. Кабмін прийняв проект закону, в якому пропонується дію цього закону не поширювати на суб'єктів, які скоїли тяжкі і особливо тяжкі злочини. Але закон зворотної сили не має, тому в найближчі рік-півтора ми матимемо дуже серйозний сплеск злочинності", - сказав Аваков.

Він нагадав, що за «законом Савченко» протягом цього року вже звільнено 8 тисяч засуджених. Кожен 10-й з них вже повторно скоїв тяжкі або особливо тяжкі злочини. 

«Укрінформ»: Тему наслідків «закону Савченко» педалюють вже рік. Таке враження, що наші правоохоронці не прогнозували цього заздалегідь і не мали часу підготуватись до напливу злочинності. Так, можна говорити, що десь відволікали реформи та суттєве оновлення кадрів, десь погіршила ситуацію бідність людей, але зростання злочинності на 23% - це провал. І становище потрібно виправляти усіма силами, а не піаритись на критиці нової поліції. 

15.20

Боротьба з фальсифікованим алкоголем. У Києві діють моніторингові групи

У столиці створено групи з моніторингу реалізації алкогольної продукції з метою недопущення отруєнь фальсифікованим алкоголем. Про це повідомили у прес-службі столичної адміністрації. 

"Моніторингові групи працюють у всіх районах міста Києва. Так, за результатами їхньої діяльності, у деяких суб'єктів господарювання встановлені грубі порушення: відсутність ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, порушення вимог маркування та пакування, відсутність документів, що підтверджують якість та безпечність продукції тощо", - йдеться у повідомленні. При здійснені рейдових перевірок співробітниками податкової міліції було вилучено з обігу близько 500 літрів фальсифікованої горілки.

 «Укрінформ»: Наступний крок – створення моніторингових груп, які виявлятимуть порушників заборони нічної торгівлі спиртним. Ех, чи не краще взагалі кинути пити?

16.10

Підйом економіки в 2017 році. Кубів розраховує на експорт та інвестиції

Основними чинниками зростання у 2017 році будуть експорт та залучення інвестицій. Про це на прес-конференції сказав перший віце-прем’єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Бюджет представлений вчасно, мені здається, це правильно. Ми маємо час на сьогоднішній день обговорювати бюджет через систему SWAT-аналізу", - сказав Кубів. Він наголосив, що у пріоритеті бюджету-2017 будуть освіта, медицина, будівництво доріг. Пріоритетом є і питання оборони та безпеки.

"Основним чинником зростання буде експорт, але коли ми говоримо про експорт, ми говоримо про залучення інвестицій. Рівень безробіття – 8,7%. Чому цей показник є важливим, бо коли ми говоримо про розвиток промисловості та інвестиції, то це означає збільшення робочих місць", - зазначив Кубів.

«Укрінформ»: Оптимізм Степана Кубіва вочевидь базується на нових угодах, які уклали авіаційні, ракетно-космічні, зброярські компанії України. Щодо інвестицій, то їх в 2017 році прогнозують на суму 4,5 млрд доларів. Аби ці кошти реально запрацювали уряд вже створив Офіс супроводження інвестицій, який очолив канадський юрист Данило Білак.

16.50

Штурм Мосула. Операція союзників іде «швидше, ніж думали»

Операція зі звільнення Мосула просувається "швидше, ніж думали" заявили представники влади Іраку. Про це заявив прем'єр-міністр Іраку Хайдер Аль-Абаді, повідомляє Associated Press.

Згідно з повідомленням, прем'єр не надав подробиць про бойові дії. "Наші сили почали рухатися вперед, щоб звільнити це місто, яке було узяте ІДІЛ більше двох років тому. Бойові сили в даний час просуваються вперед у напрямку до міста швидше, ніж ми думали, і швидше, звичайно, ніж ми встановили в нашому плані кампанії", - сказав Аль-Абаді.

«Укрінформ»: Сили ІДІЛ (не більше 6 тисяч бойовиків) приречені проти десятків тисяч іракських і курдських військових, яких підтримує авіація США. На думку експертів, ІДІЛ затисли з усіх сторін. Не виключено, що ісламісти просто залишать місто і перебазуються в Сирію. Це найоптимістичніший варіант. Найгірший – бойовики візьмуть у заручники тисячі мирних мешканців Мосулу і почнеться тривала кровопролитна осада міста.

17.15

У Корбана знову провели обшук. Наразі невідомо що шукали

Прокурори разом із співробітниками "Альфи" провели обшуки в екс-лідера партії "УКРОП" Геннадія Корбана і його соратників у Дніпрі. Про це повідомив у Фейсбуці сам Корбан.

"Сьогодні вранці у мене і у моїх соратників в Дніпрі знову щось шукають. Прокурори і співробітники "Альфи" з Києва. Навіть бронетранспортер знову підкотили. Як і у минулому, засоби не виправдали мету. Очікувано нічого не знайшли, окрім дитячих комп'ютерів", - написав він.

«Укрінформ»: Давненько ми не чули про пана Корбана і от така новина. Силовики не коментують свої дії, тому наразі лише версії. В «УКРОПі» кажуть, що в Дніпрі триває боротьба за владу в міськраді і це банальний тиск на партію.

Огляд підготував Святослав Василик. Київ. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-