ПАРЄ визнала неможливість виборів на Донбасі за нинішніх умов - Геращенко

ПАРЄ визнала неможливість виборів на Донбасі за нинішніх умов - Геращенко

Укрінформ
Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила дві історичні резолюції - щодо політичних наслідків російської агресії в Україні та щодо порушень прав людини на непідконтрольних українській владі територіях на Донбасі та у Криму.

Про це написала перший заступник голови ВР, член української делегації у ПАРЄ Ірина Геращенко на свій сторінці у Facebook

«Сьогодні у ПАРЄ було представлено дві історичні доповіді і прийнято дві історичні резолюції (так їх назвали більшість промовців). Це рапорти німецького політика Марілуїзи Бек і чеського депутата Кристини Зеленкової щодо Донбасу. В доповідях «Політичні наслідки російської агресії в Україні» (дуже важливо, була змінена назва доповіді і конфлікт на Донбасі визнано російською агресією!) та доповідь «Засоби правового захисту у випадках порушень прав людини на окупованих українських територіях, непідконтрольних українській владі» є ключові позиції: це російська війна проти України; російські війська мають бути виведені з України; вибори на Донбасі в нинішніх умовах неможливі! Бо там небезпечно!» - зазначила вона.

Крім того, за її словами, у резолюціях наголошується, що Росія несе повну відповідальність за окуповані території та що на Донбасі і в Криму відбулося військове вторгнення, «а так звані «ЛНР» і «ДНР» створені і підтримуються РФ і не є легітимними».

«Блискучий виступ Марілуїзи Бек, яка справедливо зазначила, що доповідачки хотіли поїхати на окупований Донбас вивчити ситуацію, але ОБСЄ їх не пустила, бо визнала, що не може гарантувати безпеку. «Якщо ОБСЄ не може гарантувати безпеку двох доповідачок, як вони можуть гарантувати безпеку виборів?» - нарешті ми почули ці слова від впливових європейських політиків», - підкреслила парламентарій.

Геращенко вважає, що обговорення доповідей у ПАРЄ стане «холодним душем» для прибічників Путіна і тих, хто бажає повернення російської делегації без передумов і виконання Мінських угод, та наголосила, що українська делегація «виступила єдиним фронтом».

За її даними, 73 члени ПАРЄ підтримали доповідь «Політичні наслідки російської агресії» та 87 - доповідь Бек про порушення прав людини на окупованих територіях.

«До речі, президент ПАРЄ розпочав слухання, а на самому голосуванні був відсутній», - додала Геращенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-