Олланду слід зрозуміти, що між Алеппо і Донбасом різниці немає – Безсмертний

Олланду слід зрозуміти, що між Алеппо і Донбасом різниці немає – Безсмертний

Ексклюзив
Укрінформ
Першопричиною війни на Донбасі є російська агресія, і європейським лідерам слід це розуміти, перш ніж давати Україні поради врегулювати конфлікт виборамиів на окупованих територіях до виведення звідти окупаційних військ.

Про це в ексклюзивному коментарі Укрінформу заявив Надзвичайний і Повноважний Посол України, екс-член Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі Роман Безсмертний.

«На сьогодні робити якісь політичні кроки, коли не виконані мінімальні вимоги щодо безпеки - люди добрі, опустіться на землю! Якщо взяти три перших пункти Мінських домовленостей, то вони фактично не реалізовані в питаннях безпеки. Це означає, що довіри між учасниками цього процесу - 0,0. То як можна в цій ситуації запускати політичний процес, провокуючи тим самим узагалі порушення навіть того хиткого спокою, що встановлюється не тотально, а на окремих фрагментах фронту», - сказав Безсмертний.

На його думку, очевидно, що врегулювання ситуації на Донбасі потребує і нового формату і нового змісту.

За його словами, оскільки Мінським домовленостям виповнилося два роки, і «фактично віз знаходиться на місці», це означає, що або ті, хто домовлявся, не на місці, або те, про що домовлялися, абсолютно не відповідає реаліям. 

«Нам весь час пропонують дотримуватися цих домовленостей, у яких логіка і хронологія втратили зв'язок з реаліями, бо якщо їх зараз прочитати і спробувати просто територіально прив'язати, то прив'язка не співпадає ні в часі, ні в просторі, ні з кордонами, ні з діями, які чиняться з одного і другого боку», - зауважив Безсмертний. 

На його думку, учасникам Нормандського формату - і главам держав, і раді міністрів закордонних справ Нормандської четвірки, і політдиректорам, і членам Тристоронньої контактної групи треба було б сьогодні з'ясувати, хто з них чим займається, і визначити мету, «що робити і до чого ми хочемо йти». 

Відповідаючи на запитання чи хочуть європейські політики налагодити відносини з Росією за рахунок України, Безсмертний зауважив, що «за рахунок України можна багато чого зробити, але неможливо оживити тих, хто загинув в Алеппо».

 «Коли нам усім одночасно кажуть: спочатку політичні кроки, а потім контроль за кордоном (на Донбасі), і тут же кажуть, що Путіна має судити трибунал за злочини в Алеппо, то в чому різниця між Алеппо і Донбасом? Різниці абсолютно ніякої немає! Вона лише в тому, що Україна знайшла в собі не пояснимі для мене сили і стримала цей натиск. А насправді тут планувалася точно така ситуація, як у Сирії, яка була б безкінечною раною», - наголосив Безсмертний.

У цьому контексті він додав, що в даному випадку запропонував би європейським політикам «продовжувати вчити матчастину» у ситуації, яка склалася на українсько-російській війні, щоб глибше її зрозуміти і усвідомити, що ми живемо на Євразійському континенті, і тут мова, по суті, йде про війну цивілізацій «з певною особою, з певними інституціями, які залишилися в минулому тисячолітті».

«Якщо ми будемо структурувати: це українсько-російська війна, це Нагірний Карабах, це Балкани, це Придністров'я, це Сирія, то, даруйте, учасником усіх цих конфліктів є одна країна і одна людина», - резюмував Безсмертний.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-