Порошенко: На відміну від агресора, нам не треба вигадувати історію

Порошенко: На відміну від агресора, нам не треба вигадувати історію

Укрінформ
На відміну від країни-агресора, українським історикам не треба нічого вигадувати, оскільки ми не крали ні в кого ні своєї історії, ні назви своєї країни, ні історичних героїв.

Про це заявив Президент України Петро Порошенко під час зустрічі зі студентами-істориками з нагоди 150-річчя від дня народження Михайла Грушевського, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Переконаний, історію України мають ретельно та в обов'язковому порядку вивчати усі українські студенти у всіх вишах. А для українських істориків нарешті прийшов час виходити з тиші наукових кабінетів та рішуче спілкуватися з широкою громадськістю. На відміну від країни-агресора, нам не треба нічого вигадувати. . Тому головна зброя українського історика - це факти. А факти і, повторюю, правда у сучасній інформаційній війні - на українському боці", - сказав Президент.

Порошенко висловив переконання, що історики, як ніхто інший, знають і усвідомлюють наявність у суспільній свідомості багатьох історичних конфліктів, суперечливих тем. Здебільшого це спадок радянської та російської пропаганди. Саме тому, за його словами, захист України має відбуватися не тільки зі зброєю в руках. Історики можуть дати бій у гібридній війні - треба створювати популярні проекти.

"Для цього треба видавати не лише академічні, а й популярні книжки, як-от це робиться в рамках проекту "LIKБЕЗ. Історичний фронт". А також працювати в інтернеті - як "Історична правда". Виходити на радіо та телебачення, де з'явилася ціла низка цікавих сучасних документальних проектів", - зауважив він.

Водночас Президент запевнив, що в Україні ніколи не з'явиться пропагандистське відомство, яке б визначало, що досліджувати і про що писати українським ученим. 

"У нас не буде міністерства історії, бо нарешті немає "офіційної історії", є лише рамкова політика історичної пам'яті. А мій виступ - це лише данина пам'яті Грушевському, і жодним чином не лекція, яка нав'язувала б вам якісь рамки. Лише вільна наукова та творча робота є запорукою зростання та успіхів вітчизняної історичної науки. А вчити переважну більшість українських істориків патріотизму, гадаю, немає жодної потреби", - наголосив глава держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-