Угода про розведення живої сили на Донбасі починає діяти відсьогодні - Марчук

Угода про розведення живої сили на Донбасі починає діяти відсьогодні - Марчук

Укрінформ
Рамкова угода, підписана у середу, 21 вересня, в Мінську щодо відведення живої сили та техніки від лінії зіткнення по трьох ділянках на Донбасі, починає діяти вже з сьогоднішнього дня.

Про це на брифінгу у ВР розповів представник України з питань безпеки у Тристоронній контактній групі Євген Марчук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Головна мета - це вийти на відведення по всій лінії. По трьох ділянках вже з сьогоднішнього дня починається робота", - сказав Марчук.

За його словами, процес відведення живої сили, техніки та озброєння по цих трьох ділянках, а саме - Станиці Луганської, населених пунктів Золоте та Петрівське займе 13 днів. Марчук додав, що в перший день має бути оголошено про початок відведення, далі 7 днів повної тиші, а потім розпочнеться процедура дії місії ОБСЄ з цілодобового моніторингу і контролю за власне процесом відведення.

Разом з тим представник України в контактній групі додав, що наразі лідер так званої "ЛНР" ще не підписав рамкову угоду, але збирається підписати сьогодні.

Крім того, Марчук зауважив, що 5 жовтня буде продовжено переговори щодо відведення військових і техніки ще по 4 ділянках на лінії розмежування.

"Звичайно, у нас немає дитячого оптимізму і впевненості, але виходячи з того, що ці ділянки знаходяться в таких місцях, де є явні причини зацікавленості обох сторін, є певний оптимізм", - підкреслив він.

Марчук підкреслив, що рамкова угода, підписана у Мінську 21 вересня, унікальна тим, що вперше в ній виписані механізми процедури відведення не лише техніки та озброєнь, а й живої сили.

"У ній виписані й погоджені принципи, правила, технологія відведення живої сили і техніки. Новизна у тому, що вперше починається відведення живої сили, головним чином військ - військових підрозділів. До сьогодні ж були підписані і, хоч і з порушеннями, угоди по відведенню важкої техніки",- сказав він.

За словами Марчука, угода має достатньо деталізовано виписані процедури й механізми відведення живої сили, техніки й озброєння, а в додатках до неї ідуть геодезичні координати кожної ділянки, карти з визначенням цих ділянок і дат їх відведення.

При цьому він нагадав, що наразі відведення відбуватиметься по трьох ділянках на лінії розмежування на Донбасі - в Станиці Луганській, населених пунктах Золоте та Петрівське.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-