Посол США застерігає від послаблення системи е-декларацій

Посол США застерігає від послаблення системи е-декларацій

Укрінформ
Новий посол США в Україні Марі Йованович вітає старт системи електронного декларування в Україні, однак застерігає від її послаблення.

Про це вона заявила в інтерв'ю "Українській правді".

"Перш за все, я рада, що електронне декларування запрацювало 1 вересня. Я розумію, що досі є технічні проблеми, які потребують вирішення. Однак є одна річ, яка для нас є неприпустимою – адже йдеться про зобов’язання України перед МВФ, про умову виділення третього траншу. Так от, єдине, що ми не хочемо побачити – це послаблення системи декларування", - наголосила вона.

За словами дипломата, декларування статків – це те, що створює підзвітність державних службовців. І держслужбовець, який, приміром дозволяє собі мати великі та дорогі маєтки, має пояснити, звідки вони з’явилися: "Так, можуть бути варіанти – можливо, його дружина є успішним та багатим бізнесменом, але вся ця інформація має бути публічною".

"Система, схожа на вашу – хоча, звісно, не ідентична їй, – є в США. І я також декларую свої статки. Я маю не лишити сумнівів (для громадян США – ред.), що посол не має тут бізнес-доходів, які би поставили під сумнів мою діяльність як представника Сполучених Штатів", - заявила Йованович.

"Я не юрист і не експерт, тому утримаюся від конкретних рекомендацій щодо можливості змін до закону, однак ця система має забезпечувати прозорість влади. Який рівень прозорості є необхідним? Той, який забезпечує суспільну довіру! А електронні декларації є механізмом, який наближає вас до цього", - сказала посол, згадавши при цьому Революцію Гідності. "Мабуть, ви погодитеся: однією з проблем, через які почалася революція, була саме нестача довіри", - зазначила Йованович.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-