ОБСЄ не має важелів реагування на кризи - Клімкін

ОБСЄ не має важелів реагування на кризи - Клімкін

Укрінформ
ОБСЄ у нинішньому вигляді не виконує повною мірою своїх функцій, потрібна її реформа.

Про заявив у Потсдамі, де проходить неформальна зустріч розділів МЗС Організації з безпеки і співпраці в Європі, міністр закордонних справ України Павло Клімкін, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Німеччині.

"Я постійно кажу, що ОБСЄ перебуває у складній кризі, вона не має необхідних засобів, щоб відреагувати на сучасну ситуацію, на кризи на просторі ОБСЄ", - розповів Клімкін журналістам про дискусію.

За його словами, нині ОБСЄ не може бути засобом реалізації своїх же принципів, незважаючи на всі зусилля, тому що такі члени, як Росія, порушують всі фундаментальні принципи ОБСЄ, залишаючись її членом.

На зустрічі Клімкін говорив про необхідність фундаментальної реформи організації, про необхідність відійти від правил консенсусу і прийти до культури консенсусу.

Друге, на чому зупинився міністр, - на бажаності мати в рамках ОБСЄ або систему санкцій (проти тих, хто фундаментально порушує її принципи), або можливість звертатися до міжнародних судів.

Крім того, у своєму зверненні Клімкін підкреслив необхідність реальної довіри. "Якби діяла система контролю над озброєннями, правила зміцнення заходів довіри, як могла б Росія доставити "Бук" на Донбас?", - запитав Клімкін.

Необхідно, на його переконання, також підтримати Бюро з демократії та прав людини. "Проти цієї організації  Росія розв'язала справжню війну, причому не гібридну, прагнучи витіснити її", - заявив український дипломат, додавши, що це реальна війна, що ведеться Росією проти ОБСЄ. Тому, зазначив він, ОБСЄ треба підтримати і посилити.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-