Росія

Росія "убезпечить" своїх громадян в Україні від виборів у Держдуму

Укрінформ
У громадян Росії, які перебувають в Україні, можуть виникнути проблеми з голосуванням на виборах до Держдуми, оскільки Москва боїться "провокацій".

Про це пише КоммерсантЪ.

Зокрема, заступник голови комісії з виборів МЗС РФ, посол з особливих доручень Андрій Нестеренко заявив, що питання безпеки в "деяких країнах" є для організаторів пріоритетними, і назвав при цьому обстановку в Україні "досить складною". "І у нас, МЗС, ЦВК та інших наших відомств, немає впевненості в тому, що там можна буде провести повноцінний, як це було під час попередніх виборчих кампаній, процес голосування", - цитує дипломата видання.

Приводом для занепокоєння офіційних осіб слугувала, зокрема, інформація про те, що "Правий сектор" готується до провокацій", заявив член ЦВК РФ Василь Лихачов.

А депутат Держдуми В'ячеслав Никонов узагалі переконаний, що у росіян голосувати в Україні "не вийде", оскільки "участь у виборах РФ громадян Росії... може бути розцінена як акт нелояльності".

Втім, віце-президент Центру політтехнологій Георгій Чижов, який живе у Києві, вважає саме по собі нагадування про те, що "в Україні все погано", неслушним мотивом для обмеження голосування. "Більш імовірний мотив, при якому є побоювання, як проголосують російськомовні в Україні вперше після подій 2014 року", - каже він.

Тим часом офіційна позиція щодо голосування у диппредставництвах, де мають відкритися виборчі дільниці, буде оприлюднено найближчими днями. Попередньо ж передбачається відкриття в Україні чотирьох виборчих дільниць: одну в Києві та трьох у генконсульствах у Харкові, Одесі та Львові (замість 17, як було в 2011 році).

При цьому організація голосування на території "ДНР" навіть не обговорювалася, каже джерело "Ъ", оскільки "якщо раптом якось і навіщось буде організоване голосування, наприклад у Донецьку, - то буде видно, скільки тут громадян РФ".

Фото: www.dw.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-