Кравчук: партнерство України і Польщі має бути зразковим, бо у них - спільний ворог

Кравчук: партнерство України і Польщі має бути зразковим, бо у них - спільний ворог

Укрінформ
Перший президент України Леонід Кравчук вважає, що партнерство між Україною і Польщею має бути зразковим, бо це відповідає не тільки внутрішнім інтересам країн, а й зовнішнім, зокрема потребі боротися із спільним ворогом.

Про це він заявив на прес-конференції в Укрінформі в понеділок у відповідь на запитання про стан та перспективи відносин між Україною та Польщею, повідомляє кореспондент агентства. 

"Я завжди вважав, вважаю і буду вважати, незважаючи на ті суперечності, які можуть виникати, а вони будуть виникати, тому що в сусідів завжди є багато спільних невирішених проблем, які потрібно вирішувати, що Польща і Україна мають бути партнерами, рівень партнерства яких повинен бути зразковим", - сказав Кравчук.

Він зауважив, що у відносинах двох народів були різні моменти, але "ми ж не будемо брати історію ще часів козацтва".

Кравчук констатував, що зараз "дуже гостро" обговорюють проблеми волинської трагедії. Він нагадав, що за роки Незалежності Україна разом із Польщею ухвалила п'ять принципових документів, зокрема, заяви президентів обох країн, це спільні заяви Верховної Ради України і Сейму Польщі та спільний документ, підписаний ієрархами Греко-католицької і Католицької церкви Польщі,  де було "визначено до дрібниць" і спільно оцінено волинські події і ті лінії діяльності двох держав, які повинні стати головними в розбудові українсько-польських відносин.

"І раптом саме зараз чомусь польський сейм приймає нові документи, які повністю ревізують ці п'ять принципово важливих спільних документів, які ставлять все з ніг на голову, і звинувачує Україну в усіх смертних гріхах, у тому числі в геноциді, опираючись на дуже правильне гасло, яке проголосив Папа Римський, що тільки правда може дати людям основу для добрих відносин. Це правильно, але ж правда має бути не однобічна. Та правда була у п'яти документах спільна, а тепер виявилось, що в них є своя правда, а в нас має бути своя", - зауважив перший президент України.

На його думку, ми, звичайно, не можемо не реагувати на подібні речі, але мусимо сказати, що Україна готова відновити діалог, оскільки ці документи були продиктовані "емоціями або може якимись політичними вихилясами, які виникли в силу специфічних причин у Польщі".

Підсумовуючи, Кравчук висловив переконання, що Україні і Польщі не потрібно зараз акцентувати увагу на таких моментах, оскільки у країн є спільний ворог.

 "Я вважаю, що відносини між Польщею і Україною мають величезну позитивну базу, що вони мають не тільки потреби внутрішньої співпраці, а і зовнішньої - це потреби боротися із спільним ворогом, і це є важливим фактором того, що наші відносини будуть розвиватися, зміцнюватися  а це все пройде, як з білих яблунь дим", - вважає перший президент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-